Невизначеність системи ПДВ ускладнює роботу аграріїв

11 червня 2015 72 0
Невизначеність системи ПДВ ускладнює роботу аграріїв
Latifundist.comНевизначеність системи ПДВ ускладнює роботу аграріїв

Невизначеність з подальшою долею адміністрування ПДВ вимиває оборотні кошти і ускладнює бізнес аграріїв. Таку думку висловив фахівець департаменту інвестиційного банкінгу Pro Capital Investment Сергій Парпуланській, говориться в повідомленні компанії.

Як відзначає експерт, з 1 липня повинна була повноцінно запрацювати система електронного адміністрування ПДВ, яка частково введена з 1 лютого. Аграрії повинні до 30 числа місяця, наступного за звітним місяцем, перерахувати необхідну суму на рахунок в систему електронного адміністрування.

«Дана процедура сильно ускладнює бізнес процеси аграріїв, їм доводиться вилучати обігові кошти, в умовах зупинки кредитування, для того щоб виконати свої зобов'язання і чекати невизначений період, коли казначейство перерахує гроші на спеціальний рахунок», — констатує Сергій Парпуланській.

Враховуючи виникаючі труднощі з адмініструванням ПДВ, у Верховній Раді зареєстровано новий законопроект про продовження перехідного періоду електронного адміністрування податку до 1 січня 2016 р. Виходячи з цього, механізм адміністрування ПДВ для аграріїв буде визначений на найближчій сесії Верховної Ради.Експерт звертає увагу, що держава вже заборгувала аграріям понад 4 млрд грн.

«Тобто галузь не отримала значну кількість оборотних коштів, а це відіб'ється на операційні результати в майбутньому», — говорить він.

В цілому, на думку Сергія Парпуланського, система електронного адміністрування ПДВ має стати ефективним інструментом у боротьбі з корупційною складовою, якби не безліч підводних каменів ускладнюють ведення бізнесу аграріям.

Виконано за допомогою Disqus