Експерти назвали основну проблему української молочної галузі

22 січня 2020 556 0

Найближчим часом в Україні відчуватиметься загострення сировинного дефіциту, що призведе до скорочення виробництва молокопродуктів. Це я є основною проблемою галузі. Про це повідомили експерти «Інфагро».

Окрім цього, незважаючи на прогнозовані високі світові ціни на молочні товари, продовжить скорочуватися молочний експорт. Тема збільшення імпорту молокопродуктів теж буде вельми актуальною.

Але проблеми стосуються в основному тільки переробників і експортерів молокопродуктів, виробники сировини можуть скаржитися хіба що тільки на невизначеність з ринком землі, тому що таких прибутків в молочному тваринництві як зараз, у більшості аграріїв раніше ніколи не було.

Провідні експерти галузі в напрямку сільгосппідприємства операційну рентабельність виробництва молока в 50% уже вважають нормою.

Але необхідно відзначити, що це явище тимчасове. Імпортна молочна продукція поступово витіснить з ринку цілий ряд неконкурентних вітчизняних виробників молокопродуктів і в перспективі нарощувати виробництво молока в Україні не буде особливого резону. Адже аграрії виношують ідею значного збільшення виробництва молока. 

У четвертому кварталі минулого року українські фермери в середньому на виробництві молока мали операційну маржу на рівні 30%, а високопродуктивні господарства 50%.

Подібна маржа повинна також залучати додаткові зовнішні інвестиції в галузь, адже закупівельні ціни на сировину в найближчі роки залишаться високими.

Виконано за допомогою Disqus