Тиск імпорту спровокує падіння виробництва сирів в Україні на 7%

5 лютого 2020 86 0
Тиск імпорту спровокує падіння виробництва сирів в Україні на 7%
Тиск імпорту спровокує падіння виробництва сирів в Україні на 7%

На українських сироварів зараз тисне з одного боку імпорт дешевих сирів, з іншого — закупівельні ціни на молоко. Така ситуація формує низку прибутковість сироварень та призводить до збитковості сироварів, повідомляє ІНФАГРО.

Читати за темою: В Україні імпорт молочних продуктів виріс у 1,7 раза впродовж 2019 р.

Зараз, коли курс гривні обвалився, собівартість придбання європейських сирів типу Гауда / Едам рідко перевищує позначку в 115 грн/кг (з доставкою і розмитненням).  Такий сир трейдери-імпортери без проблем віддають дистриб’юторам по 125 грн. Українські сировари пересічні сири пропонують цим дистриб’юторам, як правило, не дешевше 160 грн/кг.

Експорт не рятує, він мізерний, та ціна там невисока.  Тому не дивно, що багато підприємств не витримують конкуренції, знижуючи обсяги виробництва.

Минулого місяця випуск сичужного сиру разом з сирними продуктами скоротився ще на 4% до 9,8 тис. т.  Аналітики Інфагро вважають, що справжніх твердих-напівтвердих сирів випущено лише небагато чим більше 60 тис. т. і припускають, що в поточному році виробництво сирів в Україні впаде ще на 5-7% через збільшення імпорту.

Виконано за допомогою Disqus