Більше 2/3 депутатів Слуги народу готові підтримати земельний закон (оновлюється)

6 лютого 2020 285 0
Більше 2/3 депутатів Слуги народу готові підтримати земельний закон (оновлюється)
Kurkul.com

У парламенті 7 лютого продовжили розглядати наступний блок правок до земельного законопроекту №2178-10. Таким чином, у сесійній залі заслухали 216 правок. Продовжити роботу над законопроектом, який має після прийняття у другому читанні відкрити ринок землі планують через тиждень.

17:00 Розглянуто 50 правок до земельного закону.

16:56 Депутат від фракції «Слуга народу» Ігор Фріс та група депутатів запропонували правку № 48, яка стосується земельного сервітуту.  

«Рейдери діють дуже цікаво – вони скупляють ділянки по периметру, залишаючи землю всередині. Тим самим не даючи власнику земельної ділянки всередині добратися до своєї землі. Право земельного сервітуту – це право проїзду та проходу до належної земельної ділянки. Це необхідно, щоб жодним чином не мали можливості недобросовісні рейдери рейдернути земельну ділянку всередині поля. Це стосується масивів земель. У Земельному кодексі передбачено, що є право орендарям мати доступ до свого земельного сервітуту. То тут ми передбачаємо обов’язок земельного сервітуту, який буде вписуватись в договір купівлі-продажу», – сказав Ігор Фріс.

За проголосували 286 депутатів, правку прийнято, її долучать до законопроекту № 2178-10.

16:00 Наразі депутати продовжують розгляд правок до законопроект про обіг земель сільськогосподарського призначення.

Депутати розглядатимуть земельний законопроект сьогодні до 19:30, 226 депутатів з другої спроби висловилися за продовження роботи під куполом Ради над земельним законом.

Підтримати прийняття законопроекту №2178-10 готові більше як 2/3 депутатів фракції «Слуга народу». Про це розповів уповноважений президента із земельних питань Роман Лещенко, інформує AgroPolit.com

Він сказав, що вранці після завершення візиту президента на засідання партії депутати розповідали про свої наміри голосувати.

«Ми сподіваємось на конструктивне рішення сьогодні. Вранці президент Володимир Зеленський відвідав парламент і спілкувався з фракцією «Слуга народу» в питаннях земельної реформи. Мав діалог, депутати задавали питання щодо підтримки земельної реформи чи її не підтримки. На фракції було прийнято рішення підтримати земельну реформу. Більше 2/3 депутатів фракції підтримали», — розповів Роман Лещенко.

Про те, що декілька серед депутатів фракції «Слуга народу» є такі, що не готові підтримати остаточну версію документу підтвердив і депутат ВРУ Євген Шевченко.

Фракція «Слуга народу» підтримала за виключенням 5-6 людей приблизно», — сказав Шеченко. 

Лещенко розповів, що суттєвим опором є присутність політичних груп, які не мають наміру підтримувати земельний закон.

Уповноважений президента з земельних питань розповів, що після прийняття закону та відкриття ринку не буде завершено реалізацію земельної реформи.

«Подивіться на приклад Польщі, де після прийняття рішення ще 10 років тривала реалізація земельної реформи, в Україні так само буде потрібен час. Це довгий процес, по ходу будуть вноситися зміни та доопрацювання. Одразу після прийняття закону можуть бути побоювання, що банки будуть купувати землю та її перепродувати. Щоб не було спекуляцій в цій частині, пропонується спец режим регулювання, який передбачає чткі нормативи роботи банків в частині заставних інструментів. Банки, якщо взяли землю в заставу і боржник не віддає кошти, банки не можуть її перепродати третім особам, вся земля іде на державні аукціони, де публічно буде продаватись», — розповів Роман Лещенко.

Нагадаємо, сьогодні Верховна Рада України розглядатиме законопроект про відкриття ринку землі. Пропонуємо проголосувати, чи варто парламенту його підтримувати.

Виконано за допомогою Disqus