Займатись молочним скотарством в Україні вкрай тяжко — думка

12 червня 2015 75 0
Займатись молочним скотарством в Україні вкрай тяжко — думка
Тsn.uaЗайматись молочним скотарством в Україні вкрай тяжко — думка

Займатися молочним скотарством стало надзвичайно важко. Таку думку висловив засновник і генеральний директор фермерського господарства «Відродження» Юрій Ляшенко в інтерв'ю сайту MilkUA.info.

За його словами, господарство має дійсно хорошу худобу, де корови неодноразово брали участь у виставках і займали призові місця. Кращі дають 11-13 тис. л молока при потенціалі чотирнадцять. Розведення та утримання такої худоби вимагає чималих інвестицій.

«Найгірше те, що більша частина засобів виробництва завозиться з-за кордону, і ми повністю залежимо від вартості національної валюти. Ось і виходить: закупівельна ціна на молоко залишається незмінною, а різні кормові добавки, не кажучи вже про миючі засоби та ветеринарні препарати, доводиться купувати в рази дорожче. Я вважаю, що молочники, які сьогодні отримують в межах 6 тис. л молока на корову на власних кормах, відчувають себе впевненіше. Ті ж, які виробляють значно більше і змушені витрачатися на покупні інгредієнти раціону, в гіршому становищі і навіть працюють у збиток», — розповідає фермер.

Також додає, для того щоб отримати від корови молоко, потрібні великі кошти. Тому багато господарств повністю вирізають худобу. На жаль, з боку держави ні розуміння, ні підтримки немає, а так не повинно бути. У певних питаннях не вистачає контролю і регулювання.

«Невже ситуація в країні настільки критична, щоб таке допустити? Багато прикриваються відсутністю зовнішніх ринків збуту для нашої молочної продукції. Не буду заперечувати, цим треба активно займатися, щоб вона мала майбутнє. Але чому ми недооцінюємо свого споживача? Невже сьогодні українці споживають стільки молока, що цим займатися навіть не потрібно? Навпаки, ситуація важка. Вітчизняні виробники могли б повністю забезпечити українські школи і дитячі сади. Молоко потрібно, щоб виростити здорову дитину, щоб завтра не довелося лікувати», — нарікає Юрій Ляшенко.

Виконано за допомогою Disqus

Матеріали за темою