Озвучено основні фактори зростання цін на міндобрива

7 лютого 2020 344 0
Роман Кравець, керівник напрямку LNZ Energo, яка входить в структуру LNZ Group
LNZ GroupРоман Кравець, керівник напрямку LNZ Energo, яка входить в структуру LNZ Group

Відкладений попит і дефіцит окремих категорій товарів стануть ключовими факторами ціноутворення на ринку мінеральних добрив у першому півріччі 2020 року. Таку думку у ході міжнародної конференції Fertilizers 2020: Eastern Europe, the Baltic States and the Balkans, яка проходила у Варшаві 29-31 січня, висловив керівник напрямку LNZ Energo, яка входить в структуру LNZ Group Роман Кравець. Повідомляє Latifundist.com.

«Поки фактори, які впливають на ціноутворення мінеральних добрив, стабільні (вартість природного газу, курс валют, світові котирування), перспективи для аграріїв хороші. Втім, наразі на перший план виходить вплив відкладеного попиту. Сезон закупівель почався дуже пізно і навіть наявність продукції на складах не компенсує потребу в окремих видах добрив. Зміщення термінів поставок і відсутність продукції будуть драйверами ціноутворення цього сезону. Складські запаси і низькі ціни стимулюють виробників переглядати свою виробничу політику. Це може також дати певний поштовх до зростання цін», — сказав Роман Кравець.

У ході виступу фахівець звернув увагу на особливості розвитку ланцюжків поставок мінеральних добрив вітчизняного і зарубіжного виробництва.

«Ситуація на ринку на кінець 2019 р. змінила пріоритетність в способах доставки продукції. Як і в більшості європейських країн, наразі левову частку займає автотранспорт. Основна причина — великі складські запаси у всіх регіонах. Постачальники відразу зіткнулися з обмеженою кількістю транспорту для перевезення рідких добрив, того ж КАС, РКД (рідкі комплексні добрива). Для сипучих добрив транспорт є, але його якість залишає бажати кращого. Це скоріше окремий випадок і найближчим часом акцент знову зміститься на залізницю з її недоліками і перевагами», — додав він.

Крім того, у ході конференції було розглянуто потенціал і тенденції розвитку ринку добрив в Польщі, країнах Балтії, Угорщині та інших європейських державах.

Виконано за допомогою Disqus