У січні зросли світові ціни на продовольство — ФАО

7 лютого 2020 103 0

Світові ціни на продовольство виросли в січні, безперервно зростаючи четвертий місяць поспіль. Повідомляє прес-служба ФАО.

Індекс цін на продовольчі товари ФАО в середньому за місяць склав 182,5 пункта, що на 0,7% більше, ніж у грудні, і на 11,3% вище, ніж у січні минулого року.

Рослинні олії, цукор і пшениця стали основними чинниками зростання індексу цін, який відстежує щомісячні зміни міжнародних цін на найбільш поширені в торгівлі продовольчі товари.

Індекс цін ФАО на рослинні олії за місяць виріс на 7%, досягнувши трирічного максимуму, оскільки ціни на пальмову, соєву, соняшникову та ріпакову олії зросли. Проте в другій половині січня ціни почали знижуватися, що було викликано невизначеністю щодо торгівлі, потенційним впливом недавнього спалаху коронавірусу і торгівельною напруженістю між Індією і Малайзією.

Індекс цін ФАО на цукор виріс на 5,5%, що обумовлено очікуваннями зниження рівня виробництва цукру в декількох основних країнах-виробниках.

Це зростання було пом'якшено тривалим ослабленням бразильської валюти і недавнім зниженням цін на сиру нафту, що вплинуло на попит на цукрову тростину для виробництва етанолу.

Індекс цін ФАО на зернові виріс на 2,9% в порівнянні з груднем, через підвищення цін на пшеницю, після якого відбулося підвищення цін на кукурудзу і рис, в основному через підвищений попит і більш швидкі темпи закупівель в декількох країнах.

Індекс цін ФАО на молочні продукти виріс на 0,9%, через високий попит на імпорт вершкового масла, сиру і сухого знежиреного молока.

Індекс цін ФАО на м'ясо, тим часом, повністю змінив 11-місячну тенденцію до зростання і знизився на 4% протягом місяця через скорочення закупівель в Китаї і на Далекому Сході, а також через великі експортні поставки свинини і яловичини.

Виконано за допомогою Disqus