Прийняття земельного закону в Україні призведе до монополізації — польський фермер

13 лютого 2020 1195 0
Прийняття земельного закону в Україні призведе до монополізації — польський фермер
Kurkul.com

Законопроект про ринок землі, який наразі розробляється в Україні, може призвести до того, що земля буде належати лише декільком корпораціям. Таку думку висловив голова польської організації AGROunia фермер Міхал Колодейчак в інтерв’ю Kurkul.com

«Ринок землі у Польщі залишає бажати кращого, земля зараз вважається свого роду багатством. Україна зараз і Польща років 20 тому — дуже схожі. Бо не кожен розуміє, що володіння землею стане привілеєм. Законопроекти, які на даний момент розробляються в Україні, можуть привести до того, що земля буде належати лише декільком корпораціям. Але вона повинна бути індивідуальною власністю, не може бути так, що у певної корпорації або у певної людини її буде забагато, тоді занадто сильною стане їх позиція, і вони диктуватимуть власні умови», — зазначив фермер.

Також він додав, що проблемою для України може стати залучення іноземного капіталу.

«У залученні закордонного капіталу через продаж землі я теж бачу проблему, оскільки після хвилинного успіху люди можуть зрозуміти, що рух коштів не був відповідним. Я це все спостерігаю на прикладі Польщі й не зустрічався з тим, щоб іноземні корпорації хотіли землю продати, а тільки хочуть купувати її все більше і більше, колонізуючи як Польщу, так і Україну, і розвиваючись тут», — вважає аграрій. 

Читати за темою: Для кого запрацює ринок землі

На його думку, звичайно, існують обмеження, але компанії продовжують скуповувати землю, і якщо захочуть нею заволодіти, то знайдуть способи і засоби.

«Після зняття мораторію на продаж землі в Україні може відбутися бум сільського господарства, коли орієнтація буде на великі обсяги, але не обов'язково на гарну якість. Людей приверне легкий заробіток в іноземних фірмах, це може виявитися тільки «хвилиною слави», а потім все піде на спад», — підсумував Міхал Колодейчак.

Виконано за допомогою Disqus