Фермер з Одещини переробляє на біопаливо відходи рослин

25 лютого 2020 910 0
Фермер з Одещини переробляє на біопаливо відходи рослин
Kurkul.com

Керівник кооперативу «Гагауз Єрі» з села Котловина Ренійського району Одеської області Михайло Цонков займається виробництвом пелет з відходів моркви, петрушки, буряка і соняшнику. Повідомляє Drovnik.

Біопаливо виробляють з відходів сільгоспкультур, які залишаються після збору насіння.

«Ми виробляємо насіння вже багато років і довгий час відходи у вигляді гички або віддавали на корм вівцям, або спалювали. Я три роки думав про те, яке ще застосування можна знайти цьому, здавалося б, непотрібного матеріалу. Їздив по Україні, шукав відповідь на своє питання і за кордоном — в Білорусі та Китаї. І ось, нарешті, знайшов підходящий гранулятор в Жмеринці. Вартість його оптимальна (130 тис. грн). І, до того ж, до нього можна легко придбати запчастини», — розповів фермер.

Гранулятор Михайло Цонков удосконалив: приставив до нього похилий транспортер, який необхідний для того, щоб запечені пелети встигали охолоджуватися до моменту потрапляння в тару.

Питома теплота згоряння у рослинних пелет менше, ніж у деревних. Але це не має принципового значення, оскільки собівартість агрогранул низька, а сировина дістається практично задарма. Можливості гранулятора дозволяють підприємству виробляти по 2,5-3 т пелет на добу. За минулий опалювальний сезон тут виготовили майже 70 т біопалива.

«Значна частина його йде на продаж жителям Улоговини, а також сіл Плавні та Новосільське. Тонна агропеллет коштує 1 500 грн. На опалення великого будинку, гаража та майстерні загальною площею в 200 м2 щомісячно йде близько 700 кг гранул. При цьому в житлових приміщеннях температура тримається на рівні 27-28 °С. Залишки горіння, багаті калієм, використовуються в якості добрива», — йдеться у повідомленні.

Читати за темою: Агрофірма з Полтавщини налагодила виробництво біопалива з відходів с/г культур

Ще однією важливою перевагою дбайливого використання залишків сільгоспрослин є те, що люди в опалювальний сезон стали менше вирубувати дерев у лісосмугах. Вони звикли купувати біопаливо в невеликих обсягах (по кілька мішків) в міру необхідності. У планах у аграрія найближчим часом зайнятися вирощуванням лаванди. З її відходів також можна виробляти паливні гранули.

Гранулятор має ще одне застосування: з його допомогою виробляють кормові пелети для нутрій і кроликів. До складу гранул входять люцерна, стебла і зерно кукурудзи, ячменю і пшениці.

Виконано за допомогою Disqus