На Полтавщині реалізують проєкт з утилізації відходів твариннинцтва

24 березня 2021 68 0
На Полтавщині реалізують проєкт з утилізації відходів твариннинцтва
Kurkul.com

У Полтавські обл. реалізують програму поводження з відходами тваринництва. Про це повідомляє пресслужба облдержадміністрації.

«Полтавщина має одне з найбільших серед регіонів України поголів'я тварин. В усіх категоріях господарств налічується понад 190 тис. голів великої рогатої худоби, понад 320 тис. свиней, близько 4,7 млн птиці, майже 45 тис. овець і кіз. Під час здійснення господарської діяльності утворюються побічні продукти тваринного походження, не призначені для споживання людиною. Наразі ситуація, яка склалася з їх утилізацією, є незадовільною», — зазначили в ОДА.

В Україні є лише 18 підприємств з утилізації відходів тваринного походження, 6 із яких не працюють, а частина функціонують не на повну потужність. В області працювали два утильзаводи — у Новосанжарській та Хорольській територіальних громадах. Нині вони не функціонують. Новосанжарський приватизований, там розпочалася, але наразі призупинена реконструкція. Хорольський — у державній власності, але законсервований.

Читати за темою: Власне кормовиробництво дозволяє знизити собівартість тваринницької продукції — фахівець

«З 2009 р. заборонено облаштовувати нові худобомогильники та біотермічні ями на території України. Із наявних в області таких об'єктів більшість не функціонує чи не відповідає вимогам. Нині на території 48 територіальних громад області налічується 221 одиниця худобомогильників та біоям. Із них цілком відповідають вимогам біобезпеки 26, інші потребують або впорядкування, або консервації. 64 оператори ринку на Полтавщині унаслідок своєї господарської діяльності утворюють побічні продукти тваринного походження, не призначені для споживання людиною», — додав Сергій Фролов, голова Департаменту агропромислового розвитку Полтавської ОДА. 

Він зазначив, що фінансове забезпечення програми здійснюватиметься коштом обласного та місцевих бюджетів і ресурсів інвесторів. Зокрема, програмою передбачено закупівлю обладнання для виявлення діючої речовини пестицидів, а також будівництво комплексу з переробки відходів тваринництва. Останнє можливе тільки при залученні інвестора. Нині вивчаємо досвід областей України, зокрема Львівщини, й інших держав щодо будівництва заводу», — підкреслив Фролов.

Читати за темою: В Україні впроваджуються міжнародні підходи до здійснення фітосанітарних процедур

За словами Євген Греков, заступник голови облдержадміністрації, один із напрямів програми передбачає розробку інвестиційного проєкту зі створення в області підприємства з переробки продукції тваринного походження. Щодо його будівництва має бути здорова конкуренція між громадами. 

Виконано за допомогою Disqus