6 квітня 2020, 18:06, Україна

Експерт розповіла, як лісосмуги впливають на врожайність поля

На території України екологи фіксують критичний стан лісосмуг, що є наслідком як вирубки дерев на дрова, так і відсутності фахового догляду. З роками площа орних земель лише збільшується, а нові лісосмуги не створюються.

Про це розповіла співзасновниця та виконавча директорка благодійного фонду Peli can live Яна Боброва в інтерв’ю «Відновлення лісосмуг — наш внесок у боротьбу зі змінами клімату» на Kurkul.com.

Також експерт розповіла про користь від лісосмуг.

«Створення та відновлення лісосмуг ― це ціла наука. Затінення посівів можна врегульовувати правильним підходом до створення лісосмуг, комбінуючи породи дерев та кущів, що мають різну висоту, залежно від географічних напрямків, а також висіваючи різнотрав’я на краю. Важливо розуміти, що шкоди від лісосмуг немає — тільки користь. Якщо ми говоримо про втрату врожаю на наближених до лісосмуг територіях через затінення, слід пам’ятати про значне підвищення врожайності всього поля, завдяки зберігаючому впливу лісосмуг», — розповіла Яна Боброва.

Читати також: Ринок землі: реакція соцмереж на закон про землю

Також вона зазначила, що сформоване в лісосмузі середовище не є притаманним для бур’янів. А сама захисна лісова смуга є чудовим біотопом для ряду корисних комах, птахів, що знищують польових шкідників.