Експерти озвучили чинники, які впливають на ціни зернових

14 квітня 2020 817 0
Експерти озвучили чинники, які впливають на ціни зернових
Kurkul.com

Зерновий ринок демонструє різну динаміку за основними с/г культурами. У той час як ціна кукурудзи знижувалася слідом за падінням котирувань на нафту, пшениця активно росла з 17 по 27 березня, практично повністю відігравши падіння. Про це повідомляє Zernotorg.ua.

Як зазначають аналітики Zernotorg.ua, після сильного росту протягом другої половини березня, пшениця знаходиться в «боковику» на більшості біржових майданчиків. Одним з центральних фундаментальних факторів минулого тижня для ринку зернових був щомісячний звіт USDA. Для пшениці він виявився ведмежим — прогноз кінцевих залишків зернової збільшено до рекордних 292,78 млн тон, попри це бичий тренд по цій культурі зберігається.

Факторами підтримки для цін на пшеницю є:

  • ажіотажний попит на товари першої необхідності, зокрема продуктів харчування бакалійної групи – борошно, крупи, макаронні вироби та ін. продукти переробки зернових;
  • висока активність країн-імпортерів, які намагаються сформувати стратегічний продовольчий запас.

Фактори тиску на ціни на пшеницю:

  • ведмежий звіт USDA — високі перехідні залишки пшениці, а також гарні види на майбутній урожай 2020/21 МР попри недостатність опадів в Чорноморському регіоні;
  • найближчим часом імпортери знизять активність, оскільки високі ціни, що сформувались зараз, а також суттєві обсяги товарних запасів дозволять дочекатись зерна нового урожаю по нижчих цінах.

Фізичний ринок пшениці в Україні протягом 1-10 квітня був сильнішим за тенденції на основних біржових майданчиках. Згідно статистики Zernotorg.ua ціни на пшеницю продовольчу і фуражну протягом квітня залишались в бічному каналі. На базисі СРТ-порт цінові коливання були в межах $10/т, на базисі СРТ-склад — в межах 150 грн/т.

Zernotorg.ua

Квітневий звіт USDA виявився ведмежим для кукурудзи так само як і для пшениці. Аналітики Мінсільгоспу США знизили прогноз споживання кукурудзи на внутрішньому ринку цієї країни і відповідно збільшили перехідні залишки.

«Причини зниження внутрішньої переробки в першу чергу пов’язані зі зниженням виробництва біоетанолу на фоні падіння економіки і зниження мобільності населення на час карантину. Виробництво біоетанолу тісно пов’язане з ситуацією на ринку нафти і продуктів її переробки. Падіння споживання нафтопродуктів призвело до зростання запасів сирої нафти в США до 15,2 млн т, що є одним з найвищих показників за більше ніж 30 років», — зазначили аналітики.

Скорочення виробництва біоетанолу спостерігається також в Бразилії. Внаслідок цього вивільнені обсяги кукурудзи тиснуть на світові ринки надлишком пропозиції.

Під тиском негативних факторів, кукурудза знижувалась на всіх провідних біржових майданчиках, різниця спостерігається лише в глибині падіння.

Фактори підтримки для цін на кукурудзу:

  • квотування експорту зернових країнами-виробниками;
  • логістичні проблеми поставок зернових через заходи карантину в портах, зокрема з Латинської Америки де відбувається збирання кукурудзи і сої;
  • зростання імпортного попиту з боку Китаю в першу чергу на кукурудзу з США в рамках першого етапу великої торгівельної угоди, про що нещодавно заявило Міністерство сільського господарства КНР.

Фактори тиску на ціни на кукурудзу:

  • ведмежий звіт USDA в якому знову підвищено перехідні запаси;
  • прогноз високого урожаю зернової в країнах Латинської Америки;
  • тиск на фуражні с/г культури, які дуже чутливі до кризових станів в світовій економіці;
  • зниження попиту з боку галузі тваринництва і промислової переробки.

На внутрішньому ринку кукурудза, як і пшениця після цінового ралі березня знаходиться у флеті.

Zernotorg.ua

Виконано за допомогою Disqus