Україна посідає передостаннє місце серед експортерів насіння

14 травня 2020 154 0
Україна посідає передостаннє місце серед експортерів насіння
kurkul.com

Жодна країна не може забезпечити себе насінням на 100% в умовах глобалізації. Проте, за розрахунками вчених Інституту аграрної економіки, Україна посідає передостаннє місце у списку за співвідношенням експорту-імпорту насіння. Про це повідомив д.е.н. Олександр Захарчук, завідувач відділу інвестиційного та матеріально-технічного забезпечення Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», повідомляє прес-служба НААН.

За словами експерта, 1 т насіннєвої пшениці дорівнює вартості 5-10 т товарного зерна пшениці, а продавши за кордон 1 т насіннєвої кукурудзи, можна придбати до 50-70 т товарного зерна кукурудзи.  Отже, найбільш вагомим показником ефективності розвитку країни на світовому ринку насіння є співвідношення експорту цього виду сільгосппродукції до його імпорту.

За даними Міжнародної насіннєвої федерації (ISF), найбільший імпорт насіння щорічно здійснюють такі країни:

  1. Нідерланди ($1017 млн);
  2. Сполучені Штати Америки ($1003 млн);
  3. Франція ($769 млн) ;
  4. Німеччина ($693 млн).

«На жаль, України немає ані у топ-10, ані у топ-20 країн-експортерів насіння. Наша держава посідає скромне місце у кінці цього списку з результатом у $13-15 млн  на рік», – зазначив Олександр Захарчук.

За розрахунками вчених Інституту аграрної економіки, Україна посідає передостаннє місце у списку за співвідношенням експорту-імпорту насіння із показником у (-$423 млн).

Закриває рейтинг Російська Федерація (-$440 млн).

На думку експерта, на сьогодні необхідно створити умови для переважного використання насіння вітчизняної селекції, забезпечення продовольчої безпеки держави, а також сприяння реалізації потенціалу України щодо нарощування експорту насіння до $1,5 млрд.

Для цього вкрай важливо визначити подальші шляхи покращення якості українського насіння; розробити механізми боротьби з фальсифікатом насіння; запровадити підтримку українського насінництва на внутрішньому ринку; збільшити надходження коштів за рахунок сплати ліцензійних та селекційних платежів для підтримки вітчизняної селекції.

«Реалізація цих заходів сприятиме визнанню українського насіння іншими державами та отриманню дозволу на його продаж на території ЄС з можливістю виходу на найкращі ринки Європи та світу», – підсумував Олександр Захарчук.

Виконано за допомогою Disqus