Два фактори вирішать долю свинарів уже наступного року

3 грудня 2015 103 0
Два фактори вирішать долю свинарів уже наступного року
Кombikorm.orgДва фактори вирішать долю свинарів уже наступного року

Галузь свинарства у наступному році зіткнеться з низкою викликів, про це сказав голова голова Асоціації свинарів України Артур Лоза, пише «УНІАН».

За його словами, ціни на на свинину у 2016 р. знизяться. Це буде викликано зростанням пропозиції м'яса на внутрішньому ринку через очікуване згортання багатьох виробництв.

«Наступний рік буде для споживачів щодо комфортним, для виробників свинини наступний рік буде досить проблемним і для багатьох він буде роком прийняття ключового рішення про вихід з бізнесу», — сказав він.

За його інформацією, свинарі вже зараз працюють на межі рентабельності. При ціні на ринку 26,5-27,5 грн/кг, собівартість виробництва кілограма свинини становить 25-27 грн без амортизації і витрат на погашення фінансових зобов'язань.

«Зростання цін на свинину стримує низька купівельна спроможність населення. Зараз українці купують на 25% менше свинини, ніж у 2013 р.», — розповідає експерт.

На його думку, у наступному році галузь свинарства зіткнеться з двома викликами:

— по-перше, майбутні зміни податкового законодавства у частині скасування спеціального режиму стягування ПДВ приведуть до прямого вимивання коштів з обороту свинарських підприємств на рівні 5-10%.

— по-друге, свинарська галузь переживає епідемію вкрай небезпечного вірусного захворювання тварин — африканської чуми свиней. Поширення вірусу, яке відбувається як у сільській місцевості, так і на підприємствах, що не контролюється належним чином.

Виконано за допомогою Disqus