Загинув депутат-аграрій Валерій Давиденко: що відомо

25 травня 2020 175 0
Загинув депутат-аграрій Валерій Давиденко: що відомо

Депутат з групи «Довіра», екс-член Комітету з питань економічного розвитку Валерій Давиденко ввечері в суботу 23 травня був знайдений мертвим в своєму офісі в Києві.

Прощальна церемонія відбудеться сьогодні в понеділок о 14:00 в ритуальній залі лікарні «Феофанія».

Про смерть народного депутата написав заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко на своїй сторінці в Facebook.

За його словами, Валерій Давиденко був знайдений в туалеті зі смертельним вогнепальним пораненням голови.

«На місці працює слідчо-оперативна група поліції. Проводиться комплекс невідкладних слідчих і оперативних заходів щодо з'ясування обставин загибелі народного депутата від Чернігівщини. У тому числі знімаються записи з численних камер спостереження у великій кількості розташованих поблизу з місцем події», — написав він.

Антон Геращенко також вказав, що поліцією і прокуратурою будуть перевірятися всі можливі версії трагедії, що сталася. Слідчі розпочали кримінальне провадження за статтею «Умисне вбивство».

За неофіційною інформацією, правоохоронці вже встигли перевірити записи з камер спостереження. І тепер дотримуються версії, що це було самогубство. А от політичні соратники Валерія Давиденка не вірять, що депутат міг застрелитися сам.

У 2004 році Валерій Давиденко став гендиректором підприємства «Агродім», яке нині стало великою аграрною компанією. Нині на півдні Чернігівської області ця фірма обробляє десятки тисяч гектар землі, має цукровий завод та інші активи.

Також Валерій Давиденко був заступником міністра аграрної політики за уряду Миколи Азарова та при президентові Віктору Януковичу. На дострокових парламентських виборах 2014 року політик пройшов до парламенту за одним з округів на Чернігівщині від всеукраїнського об'єднання «Заступ». А торік потрапив до Ради як безпартійний від того самого округу.

Після обрання нардепом Давиденко, як свідчать відкриті джерела в інтернеті, переписав бізнес на свою матір, а рухоме й нерухоме майно — переважно на свою дружину.

У бізнес-колах смерть Валерія Давиденка пов’язують із кримінальною справою щодо розкрадання коштів Аграрного фонду в розмірі 2 млрд гривень.

Загиблий нардеп разом із його соратником, колегою по депутатській групі «Довіра» Борисом Приходьком фігурують у кримінальній справі по АФ. Нібито в лютому 2014 року перший заступник голови Національного банку України Борис Приходько за попередньою змовою з головою правління ВАТ «Аграрний фонд» і посадовими особами «Брокбізнесбанку» незаконно заволоділи коштами Аграрного фонду у розмірі 2 млрд грн.

Слідство встановило, що фонд без дозволу Міністерства аграрної політики розмістив кошти на депозитному рахунку «Брокбізнесбанку», а банк витратив ці кошти на власні потреби.

Також Валерій Давиденко, перебуваючи на посаді заступника аграрного міністра, очолював наглядову раду Державної продовольчо-зернової компанії України. Зрештою, і тут діяльність цього ТОП-чиновника пов’язують із подальшими багатомільярдними фінансовими претензіями з боку Китаю.

Отримавши у КНР кредит на 3 млрд доларів в обмін на постачання зерна, Державна продовольчо-зернова компанія України відправила вантажів лише на 153 млн. А «китайське» зерно у цей час виїжджало в інші країни за вищим цінами.

Виконано за допомогою Disqus