В Україну завезли технічну картоплю із Європи

25 травня 2020 3939 0
В Україну завезли технічну картоплю із Європи

Франція, Бельгія і Нідерланди вперше експортували картоплю в Україну через неможливість продати її в період карантину через традиційні канали збуту, повідомляють Українські новини з посиланням на виконавчу директорку Української асоціації виробників картоплі (УАПК) Оксану Руженкову.

«У нас цього року вперше за всі 29 років, а можливо навіть з радянських часів, на прилавках супермаркетів з’явилася картопля не лише з Бельгії та Голландії, але і з Франції. У них зупинилися абсолютно всі заводи з виробництва картоплі фрі. На території цих держав розміщені основні потужності з переробки у Європі — понад 20 заводів, які забезпечували McDonald’s по всій Євразії та всю систему HoReCa», — розповіла Оксана Руженкова.

Експертка зазначає, що ця картопля технічна і придатна лише для приготування фрі. Пані Руженкова закликає покупців бути пильними.

Крім того, Руженкова констатувала, що сьогодні спостерігається певний дефіцит картоплі для супермаркетів, оскільки в минулому році був неврожай через посуху і навіть промислові виробники з нормальним об'ємом врожаю не могли нівелювати внутрішній дефіцит.

Водночас українські фермери нарікають на неможливість збуту молодої картоплі через карантин та проблеми з відкриттям і закриттям ринків.

Тому, за пронозами експертів, вітчизняна картопля буде дорожчати, адже перший урожай фермери не змогли продати, а супермаркети запропонували занадто низьку закупівельну ціну.
Також на ціну вітчизняного виробника пливає вартість імпортних овочів.

Виконано за допомогою Disqus