Картопля

АгроМатематика. Вирощування картоплі, або як заощадити на «другому хлібі»

АгроМатематика 21 листопада 2017 1903 0

Недарма картоплю у нас ще нерідко називають «другим хлібом», адже рівень споживання цього овочу в країні дуже високий. Проте тим виробникам, які вирощують картоплю, досить часто доводиться стикатися з великою кількістю проблем: шкідники, хвороби та бур’яни, які тільки й чекають нагоди добряче попсувати урожай, проблеми з погодними умовами, проблеми зі збутом, коли ціна на зібраний урожай не виправдовує витрат на його вирощування.

Звісно, усіх підводних каменів уникнути не вдасться у жодній галузі агровиробництва. Проте можна значно зменшити ризики, застосовуючи вивірену агротехнологію, надійну систему захисту та позакореневих підживлень. Саме про поєднання надійного захисту та позакореневих підживлень ми й поговоримо сьогодні разом із фахівцями групи компаній UKRAVIT.

Щоб вирощування картоплі було рентабельним і приносило користь, можна й не ганятися за захмарними урожайностями. Проте і планувати урожай менш як 20 т/га сенсу немає. І нехай деякі аграрії говорять, що «більші врожаї – менші ціни, витрати на зберігання та інші халепи». Якщо отримати 20-40 т/га і більше якісного урожаю картоплі, а до цього суттєво скоротити витрати на її вирощування, виробник у будь-якій ситуації залишиться у плюсі. Давайте просто порахуємо усі етапи високоефективної системи захисту картоплі, але не занадто витратної.

Поле

«Цього року я заклав 5 дослідних ділянок картоплі, на яких використовував різні ЗЗР. І одна ділянка у мене повністю оброблялася препаратами UKRAVIT. За результатами вирощування я і роблю свої висновки. Отже, назву вам три переваги препаратів UKRAVIT з мого погляду, як фермера, що вирощує картоплю: по-перше, у них є повна лінійка засобів, починаючи від передпосівної обробки і закінчуючи збиранням урожаю. Тобто на всі етапи вирощування картоплі є засоби від одного виробника, і це зручно. По-друге, вартість продукції. Ціна на картоплю, як бачите, низька, тож зменшення собівартості вирощування дуже актуальне для будь-якого аграрія. По-третє, при нижчій вартості препарати UKRAVIT не гірші, а в дечому навіть і кращі за зарубіжні. Мені було з чим порівнювати, бо, нагадую, цього року спостерігав ефективність 5 різних систем захисту», — розповідає Володимир Шегедин, керівник ФГ «Шегедин» з Волинської області.

Обробка бульб


Підготовка бульб до посадки – досить важливий етап усієї агротехнології, адже саме від нього великою мірою залежить, чи складуть вам конкуренцію за урожай шкідники. Рекомендується провести обробку інсектицидним протруйником Матадор Макс (імідаклоприд) для захисту від колорадського жука, дротяників, попелиць, личинок хрущів, гусениць підгризаючих совок.

Така обробка, якщо перерахувати її на 1 га посадок картоплі, коштуватиме $33,9. Якщо ж застосувати такий же препарат закордонного виробництва, матимемо ціну на ту ж саму площу $72,13.

Досходовий гербіцидний захист

Досходовий контроль бур’янів при вирощуванні картоплі є обов’язковим, оскільки культура дуже чутлива до забур’яненості. Із цією метою необхідно застосувати досходовий гербіцид Антисапа (метрибузин, 700 г/кг) проти однорічних дводольних та деяких злакових бур’янів.

Досходовий контроль бур’янів за умови застосування зазначеного препарату коштуватиме $18,75 на 1 га поля. Якщо ж використати препарати закордонного походження, вартість обробки 1 га зростає до $24,08.

Картопля

Післясходовий гербіцидний захист

За появи 2 перших справжніх листочків і приблизно до того моменту, коли висота рослин ще не перевищує 12 см, потрібно провести післясходову гербіцидну обробку. Для цього фахівці UKRAVIT радять застосувати бакову суміш препаратів Антисапа Ліквід (метрибузин, 600 г/л) проти однорічних дводольних і деяких злакових бур’янів та Тівітус (римсульфурон) проти однорічних та багаторічних злакових і деяких дводольних бур’янів.

Подібна обробка забезпечить надійний контроль широкого спектру бур’янів та дозволить отримати чисті посіви для найкращого розвитку культури. Коштуватиме вона $15,63 на 1 га поля, тоді як така ж обробка імпортними препаратами обійдеться у $39,1.

Цвітіння картоплі

Захист від хвороб та підживлення

Картопля – це саме та овочева культура, яку фітофтороз та альтернаріоз «дуже полюбляють», спричиняючи значні втрати урожаю майже щорічно. Тому захист від хвороб є одним із першочергових завдань виробника, який хоче зробити вирощування дійсно прибутковим. Не потрібно забувати і про забезпечення рослин усіма необхідними для оптимального росту та розвитку елементами живлення.

Фахівці UKRAVIT пропонують наступну схему захисту від хвороб та підживлень картоплі впродовж вегетаційного періоду:

У період росту листя та бутонізації: фунгіцид Захист (цимоксаніл, металаксил) проти фітофторозу, альтернаріозу, макроспоріозу. Для позакореневого підживлення у цей період слід застосувати комплексні добрива Авангард Р Картопля та Авангард Р Бор. У комплексі подібна обробка обійдеться у $19,55 на 1 га поля. Якщо ж використати такі ж самі препарати закордонного виробництва, обробка вже коштуватиме $52,99 у перерахунку на гектар.

Після цвітіння (коли відцвіло вже 80% рослин): фунгіцид Самшит (крезоксим-метил, дифеноконазол) проти фітофторозу, альтернаріозу, макроспоріозу, а також комплексне добриво з мікро-, макро- та мезоелементами Авангард Р Картопля. Вартість застосування цих препаратів на 1 га поля складе $19,1, якщо використати імпортні препарати того ж рівня, вартість внесення на 1 га становитиме $41,08.

Далі з інтервалом у 10-14 днів рекомендовано провести ще три послідовні обробки:

Фунгіцид Цілитель (металаксил, манкоцеб) проти фітофторозу та альтернаріозу, комплекс стимуляторів росту рослин Гулівер Стимул (гумат калію, бурштинова кислота, мікроелементи та біологічно активні елементи). Вартість обробки 1 га поля складе $32,25, тоді як обробка імпортними препаратами такої ж дії коштуватиме $73,94.

Фунгіцид Захист проти фітофторозу, альтернаріозу, макроспоріозу, комплексне добриво з мікро- та макроелементами Авангард Р Картопля. Коштуватиме така обробка $23,33 на 1 га посівів. Застосовуючи такі ж препарати закордонного виробництва, слід знати, що вартість внесення зросте до $69,32.

Фунгіцид Цілитель проти фітофторозу та альтернаріозу. Його вартість у перерахунку на 1 га поля становитиме $25,5, а вартість аналогічного препарату закордонного виробництва – вже $64,41.

Робота на результат

Отже, використовуючи перевірену роками схему захисту та підживлень посадок картоплі, можна отримати урожай на рівні 20-40 т/га і більше та при цьому досить суттєво скоротити витрати на ЗЗР і мікродобрива. Якщо порівнювати вартість описаної схеми із такою ж, але з використанням закордонних препаратів, різниця буде більше, ніж удвічі: $188 проти $437,04 за внесення імпортних засобів захисту.



Якщо аграрій має змогу заощадити, до того ж, досить відчутно, на засобах захисту, але при цьому нічого не втратити у якості самого захисту, то чи обере він для себе більші витрати за таких же кінцевих результатів?

© Олена Басанець, SuperAgronom.com, 2017 р.

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою