На Волині вирощують найбільшу плантацію енергетичної верби у Східній Європі

26 травня 2020 1224 0
На Волині вирощують найбільшу плантацію енергетичної верби у Східній Європі
specsiz.files

Українська компанія Salix Energy на площі 1700 га на Волині вирощує енергетичну вербу. І це найбільша площа плантацій енергетичних культур в Східній Європі. Повідомляє Drovnik.

«Ми звикли роками використовувати класичні джерела енергії — такі, як газ і вугілля. Ми вирощуємо поновлюване джерело енергії. Один раз посадили і 25 років збираємо врожай», — зазначила Ірина Гнап, директор Агро-Енергетичної компанії Salix Energy.

Для кліматичної зони України з енергетичних рослин найбільше підходить для вирощування сорти швидкозростаючою верби виду Salix Viminalis. Саджанці висаджують в шаховому порядку. Їх кількість на 1 га визначають залежно від планує циклу збору врожаю. Урожай збирають за допомогою спеціальних машин, яких у світі всього декілька. Після зрізання культура знову відновлюється.

Крім виробництва теплової та електричної енергії з зібраної біомаси, її використовують для виробництва твердого біопалива (гранул, брикетів). Також енергетичні плантації попереджають ерозію грунтів, покращують екологію. При згорянні біомаси в атмосферу викидається стільки СО2, скільки поглинуло рослина в період свого зростання. При вирощуванні не використовуються гербіциди та інша агрохімія.

З 2016 р. компанія стала учасником програми SEEMLA. Основна мета програми — стійке вирощування біомаси на маргінальних землях в Європі.

Важлива частина проекту — забезпечення екологічної та соціально-економічної стійкості, недопущення негативного впливу на біорізноманіття, флору і фауну, грунт і воду.

Виконано за допомогою Disqus