Продуктивність культури на 70% залежить від сорту — думка

27 травня 2020 68 0
Продуктивність культури на 70% залежить від сорту — думка
Kurkul.com

Від сучасної селекції та правильно підібраних сортів на 70% залежить продуктивність культур. Про це розповів Калін Цуркан, доктор сільськогосподарських наук, професор, заступник виконавчого директора компанії «Бізон Тех» у прямому ефірі на одеському телеканалі в програмі «Плюс та мінус з Ольгою Бабаянц».

«70% продуктивності, яку ми отримуємо від культур — це сорт. Ми вирощуємо пшеницю на богарних умовах, не на зрошенні, обираємо сучасну селекцію ультрастійких до посухи сортів. Дефіцит вологи у нас був дуже великий. Наразі, щоб розвинути кореневу систему в таких умовах, є і механізми і спеціальні продукти. Цим ми і скористались, активували кореневу систему на самих ранніх етапах та використали усю наявну на той час вологу», — розповів Калін Цуркан.

Проблемні посіви пшениці

Посіви пшениці після обробки системою захисту

Також експерт розповів про проблеми із лісосмугами та вітровими ерозіями, внаслідок яких на Одещині постраждало багато посівів.

«Ми цього року мали нещастя спостерігати явище пилових бурь. Це яскравий приклад вітряної ерозії. Той шар який надуває вітер на поле дуже важко змістити, це дуже великі капіталовкладення. Частина або навіть все поле після таких ерозій втрачене», — зазначив Калін Цуркан.

Виконано за допомогою Disqus