Названо області з найвищим рівнем зволоження ґрунту

2 червня 2020 1001 0
Названо області з найвищим рівнем зволоження ґрунту
Kurkul.com

Третя декада травня виявилась найбільш щедрою на опади. В Північних областях випала місячна норма опадів. Цьогорічні опади за третю декаду травня перевищили кількість опадів за аналогічний період 2019 р. Повідомляє сервіс агропогоди Метео Фарм.

За даними моніторингу, значні опади розпочались на Заході з 24 травня та поступово заполонили усю територію України. В східних та південних областях випала помірна кількість опадів. Найменше опадів випало в Донецькій, Запорізькій, Херсонській та Дніпровській областях.

Середньодобова температура повітря третьої декади травня в північних та західних областях перебувала у межах +11…+12 °С. В центральних областях цей показник становив +11…+14 °С, на решті території — +14…+15 °С.  Максимально температура підіймалась до +30 °С у Луганській області. Також відзначились високою температурою до +28…+29 °С Донецька та Харківська області. Східні території виявилися найтеплішими протягом даного періоду. В Запорізькій та Дніпровській областях максимально температура підіймалась до +25…+27 °С. На решті території максимальна позначка термометру знаходилась в межах +18…+24 °С. 

Мінімально температура опускалась до -3 °С морозу у Львівській області. Також мінімальну температуру -1 °С зафіксовано у  Сумській, Чернігівській, Івано-Франківській, Рівненській та Тернопільській областях. Таким чином, найпрохолоднішими ночі були на Заході та Півночі, на решті території мінімальна температура перебувала в межах 0…+2 °С.

Середньодобова температура ґрунту в Північних та Західних областях перебувала в межах +11…+12 °С. В Центральних областях +11…+14 °С, на решті території +14…+15 °С. Мінімальна температура ґрунту на території усієї України знаходилась в межах +4…+6 °С. Нічні температури мали не досить високі значення, через те, що рослини переважно ростуть у нічний час то низькі температури могли пригальмувати їх ріст.

Згідно аналітики, найвищі показники вологості ґрунту (27%) відмічаються в Київській, Сумській, Львівській областях. Найнижчий рівень зволоження ґрунту 19% зафіксовано в Херсонській області. В Донецькій, Луганській, Чернівецькій, Запорізькій, Миколаївській, Одеській та Дніпровській областях цей показник знаходився у межах 21-23%. В деяких областях рівень зволоження став вищим за показники третьої декади травня 2019 р.

Виконано за допомогою Disqus