Стало відомо, які області ще досі петерпають від посухи

2 липня 2020 201 0
Стало відомо, які області ще досі петерпають від посухи
Kurkul.com

Третя декада червня виявилася подібною за кількістю опадів до першої декади червня. Протягом першої половини декади дощило скрізь, починаючи з 26-го червня дощові хмари сконцентрувались переважно над західними областями. Повідомляє сервіс агропогоди Метео Фарм.

Водна стихія не на жарт розгорнулась саме на Заході. Найбільша кількість опадів випала в Івано-Франківській, Волинській, Тернопільській та Львівській областях, ГТК в цих областях дорівнює 2,0-3,4, що вказує на надмірне зволоження.

Також значна кількість грозових дощів пройшла в Сумській та Чернігівській областях, в цих областях показник ГТК дорівнює 1,1. Але якщо Захід потерпає від води, то Південна частина України разом з Донецькою та Дніпровською областями потерпає від посухи. ГТК в цих областях досягло лише 0,2-0,4, що вказує на сильну посуху. На решті території ГТК знаходиться в межах 0,6-0,8. Цьогорічні опади за третю декаду червня перевищили кількість опадів за аналогічний період 2019 р.

Середня температура повітря протягом третьої декади червня трохи опустилась в північних, східних та центральних областях порівнюючи з другою декадою червня. А в західних та південних областях навпаки перевищила значення другої декади червня.

Середньодобова температура повітря на заході знаходилась в межах +20…+21 °C, на півночі +21…+22 °C. В центральних та східних областях +22…+23 °C, на півдні +24…+25 °C. Максимально температура підіймалась до +35 °C у Донецькій, Луганській та Одеській областях.

Також високими температурними показниками +33…+34 °C відзначились Харківська, Запорізька, Миколаївська та Херсонська області. Максимально температура повітря підіймалась 21, 27-28 червня. Мінімально температура опускалась до +11 °C в Дніпровській, Запорізькій, Луганській та Донецькій областях. Мінімальні температурні показники припали на  25-26 червня.                   

Лідерами в накопиченні активних та ефективних температур за 3 декаду червня є південні та східні області, також їх наздоганяють Закарпатська та Дніпровська області. Найменшу кількість активних температур накопичено на заході та в Житомирській області. За даними показниками можна робити висновки по стиглості тієї чи іншої культури.

Середньодобова температура ґрунту на заході коливалась від +18 до +20 °C, в північних областях +20 °C. В центральних та східних областях середньодобова температура склала +20…+23 °C. В південних областях +23…+24 г°C.

Мінімальна температура ґрунту на території України опускалась на заході в Івано-Франківській та Закарпатській областях, і знаходилась в межах +11…+12 °C. В центральних, південних та східних областях мінімальна температура не опускалась нижче +14…+15 °C, на півдні +15…+17 °C.

Рівень зволоження ґрунту у третій декаді червня має досить гарні показники. Лише на півдні, в Донецькій, Луганській та Дніпровській областях рівень зволоженості ґрунту занизький 17%-20%. Краще зволожені землі західних областей 26%-28%.  

Порівнюючи показники 2019 р. з аналогічним періодом 2020 р., то третя декада червня 2019 року мала перевагу у зволожені лише в Запорізькій та Херсонській областях, на решті території показники зволоження ґрунту 2020 р. переважають над показниками 2019 р.

Виконано за допомогою Disqus