Експерти наголосили на необхідності фосфорного живлення рослин РКД

21 серпня 2020 160 0
Експерти наголосили на необхідності фосфорного живлення рослин РКД
superagronom.com

Фахівці розповіли наскільки важливо не лише надати рослинам фосфорне живлення, але й обрати для цього оптимальний вид добрив, чому рідкі добрива краще за традиційні гранули та чому не все, що рідке, можна назвати РКД. Про це йдеться у матеріалі «Аспекти ефективного фосфорного живлення та екосистема РКД» на SuperAgronom.com.

Зазначається, що у сучасних умовах задля зростання виробництва продукції рослинництва потрібно постійно удосконалювати технологію вирощування сільськогосподарських культур, впроваджуючи інноваційні рішення та контролювати кожен етап онтогенезу рослин.

«Щоб збільшити продуктивність агровиробництва, привести рослинництво України до найкращих світових стандартів, варто звернути увагу, зокрема, і на якість мінерального живлення рослин. Агротехнології нового покоління вирізняються пов’язаністю всіх технологічних операцій в єдину систему, узгоджену з генетичним потенціалом і мікроперіодами онтогенезу культурних рослин», — зауважив Сергій Рубан, комерційний директор компанії «УТК ХімАльянс».

За словами Віталія Попова, генерального директора групи «УТК ХімАльянс», використання рідких комплексних добрив (РКД) є необхідним елементом сучасних високопродуктивних агротехнологій. Адже рівень врожайності визначається у першу чергу не кількістю внесеної діючої речовини, а методом її засвоєння.

«Своєчасне забезпечення рослини фосфором має першорядне значення для формування високих врожаїв. Надзвичайно важливим є наявність фосфат іонів у максимально водорозчинній формі, рівномірно розподілених у вологому шарі ґрунту та доступних кореням рослин», — пояснює Сергій Рубан.

Він запевняє, що проблема твердих фосфорних добрив полягає у першу чергу у швидкості та рівномірності їхнього розчинення, яке залежить від багатьох не прогнозованих факторів. Через це більша частина діючої речовини переходить у недоступну рослинам форму, до того ж гранульована форма не дає змоги досягти рівномірного внесення.

На відміну від твердих добрив, при внесенні РКД перетворення фосфатів у доступну форму є контрольованим, а внесення точне та рівномірне.

Детальніше про види фосфорних добрив, а також часу та способу їх внесень читайте у матеріалі на SuperAgronom.com.

Виконано за допомогою Disqus