Врожайність соняшнику на Миколаївщині подекуди не досягає 0,2 т/га — фермери

26 серпня 2020 2576 0
Врожайність соняшнику на Миколаївщині подекуди не досягає 0,2 т/га — фермери

На полях півдня України спостерігається катастрофічний недобір врожаю соняшнику. Чергові антирекорди зафіксовано на Миколаївщині, де середній показник врожайності культури подекуди становить лише 0,15-0,2 т/га. Повідомляє SuperAgronom.com.

На початок жнив врожайність культури на полях СФГ «Пролісок» (Веселинівський район) коливається в межах 0,2-0,5 т/га.

«Збирати почали, і те що сипле шокує, збирали турецьку селекцію, то там по 0,27 т/га. Pioneer дає по 0,4 т/га, ним поки що найбільш задоволені. Умови екстремальні, але продовжимо займатися соняшником і в наступному році», — розповіли у господарстві.

Читайте також: Аграрії Півдня розпочали збір соняшнику при середній врожайності 1,4 т/га

У Березанському районі області через дефіцит вологи під загрозою зриву опинились не лише жнива соняшнику, але й посівна озимих.

«Біда по всіх фронтах, не лише по соняшнику! Зараз сипле по 0,2 т/га, окремі популярні гібриди іноземної селекції дають взагалі по 0,15 т/га. Є поля де ми сіяли по літній оранці, там сипле більше — до 0,8 т/га доходить. Залишається питання щодо якості такого насіння, навіть не знаю яку олію вдасться з нього отримати», — повідомляють представники господарства ПРАТ «Прикордонник» (Березанський район).

Частину полів у господарстві вже засіяли озимим ріпаком, проте через брак вологи отримані сходи було втрачено. За настання оптимальних строків ріпак планують пересіяти озимими зерновими. Втім, якщо ситуація з вологозабезпеченням не покращиться, озимий клин засіватимуть ярими культурами восени.

Дещо краща картина з соняшником спостерігається на полях, де культуру вирощують за технологією no-till. Детальніше про стан рослин розповіли представники ТОВ «Криничанське» з Миколаївського району.

«Ми ще не почали збирати соняшник, він у нас ще зелений стоїть, думаємо що через днів 10-14 приступимо до жнив і результат нас в цьому сезоні порадує», — повідомили представники ТОВ «Криничанське».

Виконано за допомогою Disqus