Мікоризація сприяє зменшенню норми внесення добрив на 20-30%

2 вересня 2020 104 0
Мікоризація сприяє зменшенню норми внесення добрив на 20-30%
Kurkul.com

Мікоризи перетворють наявні у ґрунті недоступні для рослини фосфорні сполуки на доступні. Про це йдеться у матеріалі «Мікоризотерапія» — біологічний спосіб оздоровлення ґрунту» на SuperAgronom.com

«Коли ми вносимо звичайний фосфор, то в рік внесення коефіцієнт його засвоєння буде невисокий, приблизно 10-20%, за рядкового внесення — десь 40%. Тому доводиться вносити значно вищі дози добрив. Тим більше, що тут ще й відбувається значна трансформація фосфору — він переходить у сполуки, характерні для даного типу ґрунту. А в разі застосування мікоризації норми внесення добрив можна зменшити десь на 20-30%, адже мікоризний гриб сприяє поглинанню коренями рослин фосфору із важкорозчинних сполук», — зазначив в інтерв’ю для «VITAGRO PARTNER» Григорій Господаренко, доктор с.-г. наук, професор кафедри агрохімії і ґрунтознавства Уманського національного університету садівництва.

При цьому він зазначає, що якщо порівнювати дію мікоризних грибів і фосфатмобілізуючих бактерій, то мікоризні гриби мають більш комплексну дію і вони більш стійкі до несприятливих чинників довкілля.

Виконано за допомогою Disqus