Держпродспоживслужба заручилась підтримкою ЄС

15 грудня 2015 108 0
Держпродспоживслужба заручилась підтримкою ЄС
МінагропродДержпродспоживслужба заручилась підтримкою ЄС

Новостворена Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту прав споживачів зможе значно ефективніше організувати свою роботу за підтримки проекту ЄС «Вдосконалення системи контролю безпечності харчових продуктів в Україні».

На цьому наголосив перший заступник голови Держпродспоживслужби України Володимир Лапа, пише Мінагропрод.

За його словами, Держпродспоживслужба готова співпрацювати з проектом ЄС і у низці конкретних питань. Це, наприклад, стосується принципів контролю на кордоні.

«Я вже отримував декілька негативних сигналів стосовно тваринницької продукції, що періодичність контролю на кордоні не пов’язана з системою оцінки ризиків у розрізі країн і господарюючих об’єктів. Тому ми потребуємо допомоги у частині інкорпорації європейських норм, щоб у результаті отримати документи, які не викликають нарікань», — повідомив він.

За словами Володимира Лапи, є необхідність посилити співробітництво з Проектом щодо організації роботи в питаннях санітарії, переходу до нових принципів контролю у фітосанітарній службі.

«Зараз ми контролюємо продукцію лише на виході. Тому склалася ситуація, що зерно вже завантажено на судно, і лише після цього визначається його фітосанітарний стан, що зумовлює ризики для експортерів. Необхідно переходити до іншої системи, яка орієнтована на оцінку ризиків на більш ранніх етапах», — пояснив перший заступник Голови Дерпродспоживслужби.

Як наголосив Володимир Лапа, Дежпродспоживслужба має намір співпрацювати з Проектом у питанні організації роботи підпорядкованих їй лабораторій.

«Декілька органів об’єднується, і, відповідно, буде об’єднано декілька лабораторних мереж. Тому потрібно сформувати цілісну, сучасну, систему акредитованих лабораторій», — доповнив він.

Виконано за допомогою Disqus