Для вирощування якісного насіння є ряд факторів — експерт

3 вересня 2020 63 0
Для вирощування якісного насіння є ряд факторів — експерт
Kurkul.com

Олег Білявець, директор насіннєвого заводу Biligrain, вважає, що якісне насіння починається не з доробки, а з моменту підготовки ґрунту під висів майбутньої насіннєвої партії. Про це йдеться на SuperAgronom.com.

«Надзвичайно важливим етапом для виробництва насіння є обробіток ґрунту. І саме за системою точного землеробства. Тоді, коли ми проводимо аналізи ґрунтів, де визначаємо забезпеченість мікро- та макроелементами в ґрунті відповідно до пластів і до рельєфу поля, ми вносимо диференційовано мінеральні добрива і, відповідно, робимо диференційовано посів. І саме на такому полі насіння може вирости генетично здоровим, з повним потенціалом, вирівняне в енергії проростання. Ми переконані, що саме за методом точного землеробства має вирощуватися насіння. Саме в таких умовах буде насіння найвищої якості», — зазначив він.

Фахівець упевнений, що для того, аби отримати насіння належної якості, повністю реалізувати його генетичний потенціал, надзвичайно важливо дати кожній зернині однакову кількість елементів живлення.

Враховуючи, що навіть у межах одного поля вміст елементів у ґрунті буде дуже різним, залежно від рельєфу та видового складу ґрунтів, саме точне землеробство та регулярний моніторинг (у тому числі — проведення лабораторних досліджень проб ґрунту) допоможуть визначити реальну потребу рослин.

«Я вважаю, що у виробництві насіння це є одним із найважливіших моментів. Майже ні в кого з насінницьких компаній немає фактично зараз точного землеробства. Мало того, щоб дати в ґрунт загальну кількість елементів живлення, розділивши його по полю, де скільки потрібно дати. Основним є той момент, критична фаза, в якій той чи інший елемент рослині потрібен. Мається на увазі і підживлення, і припосівне внесення, і основне. Тобто потрібно розділити по всій вегетації рослини удобрення. Це все впливає на кількість сходів, це старт для кожної насінини. Коли ми вирощуємо насіння точним землеробством, ми створюємо однакові умови для кожної насінини, незалежно від ґрунтових умов поля. Таким чином ми хочемо максимально вирівняти майбутню насіннєву партію по масі тисячі і по енергії проростання», — підсумував Олег Білявець.

На насіннєвому заводі Biligrain сьогодні готують насіння озимої пшениці сортів КВС Ронін, КВС Еміль (KWS), Фелікс та Катаріна (Saaten Union), насіння сої сортів Асука, Аріса (Prograin), Кардифф та СГ Кеа (Saatbau) та квасолі.

Найближчим часом асортимент поповниться ячменем, спельтою та ще деякими культурами. Усе насіння ретельно доводиться до належних кондицій на потужностях заводу та фасується у біг-беги по 1 т.,  або у мішки 10-50 кг.

Виконано за допомогою Disqus