Експерт розповів про причини різких змін цін на внутрішньому ринку борошна

23 вересня 2020 77 0
Експерт розповів про причини різких змін цін на внутрішньому ринку борошна
Kurkul.com

Василь Коваленко, в.о. голови правління «ДПЗКУ», розповів про причини різких змін цін на борошно та чому його вигідніше продавати на внутрішньому ринку. Про це йдеться в матеріалі «Перед нами не стоїть задача продати ДПЗКУ» на Latifundist.com.

«Зараз складається цікава ситуація, коли вартість борошна всього на $10 вище, ніж пшениці. Пшениця в порту коштує $ 204/т, а борошно $ 215/т. Тобто, виробляючи його, ми свідомо йдемо не просто в нуль, а в мінус», — повідомив він.

Причиною цього Василь Коваленко відзначає те, що в Україні експортноорієнтоване зерновиробництво, тому ціни на внутрішньому ринку диктують експортери, які через дефіцит пшениці в червні-липні за раніше укладеними контрактами підняли ціни на умовах CPT. Це в результаті привело до такого різкого диспаритету на внутрішньому ринку борошна.

«По-друге, Туреччина — найбільший виробник борошна, що має майже 500 млинів, більшість з яких введені в експлуатацію або пройшли серйозну модернізацію за останнє десятиліття. Таким чином, турецьке борошномельне виробництво істотно менше енергозатратне, а також працює за довгостроковими контрактами. І найважливіше — воно має дуже серйозну державну підтримку (низькі кредитні ставки, пільгове оподаткування та ін.). До того ж турецькі мірошники мають преференції на безмитний імпорт пшениці з подальшим експортом борошна. Тому їм вигідніше купити пшеницю і зробити борошно в себе», — зауважив в.о. голови правління «ДПЗКУ».

Крім того, як він зазначає, в Україні, при зменшенні споживання борошняних виробів, надлишкові потужності з виробництва борошна.

«Зараз вигідніше продавати борошно на внутрішньому ринку, тому що у нас ціни вищі, ніж на зовнішньому ринку», — підсумував Василь Коваленко.

Виконано за допомогою Disqus