Спеціальний дозвіл на видобування підземних вод скасують

17 грудня 2015 157 0
Дозвіл на спецводокористування стане безстроковим
Ua.comments.uaДозвіл на спецводокористування стане безстроковим

Розроблено законопроекти, які покликані скасувати спеціальний дозвіл на користування надрами для видобування підземних вод, повідомляє прес-служба ГО Agro.ReformsUA.

А також ці законопроекти зроблять дозвіл на спецводокористування безстроковим, з прив’язкою до водного об’єкта. Експерти наголошують на недоцільності спецдозволу на користування надрами, оскільки він фактично дублює дозвіл на спецводокористування, чим створює зайві законодавчі бар’єри для провадження господарської діяльності та породжує корупційні ризики.

«На сьогодні для користування підземними водами необхідно отримати два дозволи, а саме — дозвіл на спецводокористування та спеціальний дозвіл на користування надрами, якщо продуктивність водозабору становить понад 300 куб. м на добу», — інформує прес-служба.

Також додається, що у 2010 р. фермерам дали право брати воду у межах 300 куб. м на добу без спеціального дозволу на користування надрами, але, для прикладу, у південних регіонах цієї кількості води вистачає тільки на декілька гектарів, особливо у посушливий період. Проте, якщо потреби господарства перевищують визначені законом 300 куб. м, воно зобов’язане брати спеціальний дозвіл для видобування підземних вод як надр.

«Сьогодні фермеру для використання води понад 300 куб. м на добу необхідно отримати спеціальний дозвіл. Таким чином, законодавець фактично прирівняв полив полів до розробки гранітного кар’єру. Процедура отримання дозволу дуже тривала, забюрократизована та породжує можливість виникнення корупційних відносин», — зазначив експерт із земельного та аграрного права ГО Agro.ReformsUA Дмитро Сімашко.

Штрафні санкції за видобуток води без спеціального дозволу дуже високі. Також за таке видобування надр фермера можуть притягнути до кримінальної відповідальності. Це створює передумови для адміністративного тиску та виникнення корупційних відносин, зазначає прес-служба.

За словами експертів, обмеження не обґрунтоване жодним економічним чи екологічним показником, і тим самим є штучним обмеженням, яке не лише заважає фермерству, але і породжує корупційні ризики та підштовхує фермерів видобувати воду, ухиляючись від її обліку.

Виконано за допомогою Disqus