Експерти розповіли про важливість застосування рістрегуляторів на ріпаку

30 вересня 2020 56 0
Експерти розповіли про важливість застосування рістрегуляторів на ріпаку
superagronom.com

На озимому ріпаку необхідно проводити осінню рістрегуляцію для формування до входу в зиму рослин із потужним стрижневим коренем. При відмові від застосування морфорегуляторів втрати можуть становити до 100%. Про це йдеться у матеріалу «Регулятори росту: застосування на ріпаку та важливість термінів» на SuperAgronom.com.

Експерти наголошують, що рістрегуляція — один із базових елементів вирощування озимих культур. 

«На ріпаку озимому обов’язково потрібно проводити осінню рістрегуляцію для формування до входу в зиму рослин із потужним стрижневим коренем (8-10 мм у діаметрі), 6-8 листками та не витягнутою точкою росту, яка найбільше може страждати в зимовий період. Також можлива обробка навесні для покращення гілкування», — зазначив Володимир Салієнко, фахівець із розвитку препаратів компанії FMC.

Спеціаліст додав, що в деяких випадках, якщо відмовитися від застосування морфорегуляторів, втрати можуть становити до 100%, тобто ріпак просто вимерзе. 

Віталій Брашован, менеджер із розвитку агротехнологій центрального і східного регіону компанії LNZ Group, зазначив, що озимий ріпак вирощувати без ретардантів дуже проблемно, оскільки він сіється в різні терміни, тож аграрії мають мати оптимально розвинуту рослину для її перезимівлі.

«В Україні деякі господарства сіють озимий ріпак в ультраранні терміни (кінець липня, а інші — аж до 15-20 вересня. Ретарданти повинні бути для того, щоб агроном керував фазою розвитку, і фазою входження в зиму рослин», — розповів Віталій Брашован.

Якщо не працювати ретардантами по озимому ріпаку та посіяти в ранні терміни, він  переросте і не перезимує.

«Використання морфорегуляторів на озимому ріпаку восени — це дуже важливий технологічний елемент. Саме для активізації та стимуляції росту, кращого розвитку кореневої системи й формування оптимальної кореневої шийки потрібне внесення Карамба® Турбо», — зазначили спеціалісти компанії BASF.

За словами агронома ТОВ «АГРО ЕКСПЕРТ», головним завданням морфорегуляції на ранніх строках сівби є вплив на формування потужної кореневої системи рослин та стримування переростання культури до оптимальної фази, яка буде найсприятливішою для перезимівлі.

За пізніх термінів сівби існує висока ймовірність, що основна культура увійде в зиму слабо-розвиненою. Фахівці компанії «Агротехносоюз» рекомендують в таких випадках застосовувати стимулятори росту. 

Читати за темою: Майбутній урожай озимих під загрозою через розповсюдження гризунів

Виконано за допомогою Disqus