Через посуху посівна озимих може затягнутись до зими

1 жовтня 2020 71 0
Через посуху посівна озимих може затягнутись до зими
Kurkul.com

Вчені рекомендують змістити строки сівби на другу декаду вересня – першу декаду жовтня. Проте, в деяких регіонах посівна може затягнутися до першої декади грудня, якщо це дозволять зробити погодні умови. Про це йдеться на ІА «АПК-Інформ»

Зазначається, що станом на 28 вересня озимою пшеницею засіяно 1,5 млн га з прогнозованих 6,1 млн га (25%), що є мінімальним показником за 10 останніх років, при порівнянних підсумкових площах під даною культурою.

«Так, у 2019 р. на аналогічну дату озимою пшеницею було засіяно 2,9 млн га, в схожому через погодні умови 2015 р. — 2,8 млн га. Найближчим до поточного показника виявилося значення 2013 р., коли на звітну дату було посіяно лише 1,8 млн га озимої пшениці», — розповів Андрій Купченко, начальник служби бізнес-проектів ІА «АПК-Інформ».

Аналітик відзначив, що, згідно з даними профільного міністерства, досить активно сівба у 2015 р. здійснювалася в листопаді і навіть в першій половині грудня.

При цьому, підсумкові дані щодо врожаю 2016 р. показали, що навіть в умовах такої пізньої посівної врожайність озимої пшениці збільшилася на 8% (до 4,22 т/га), а озимого ячменю — на 16% (до 3,62 т/га).

За його словами, ключовий вплив на виробничі показники озимих культур мають погодні умови в зимовий період і в період весняної вегетації, але, з іншого боку, дані значення показують, що пізня сівба не є такою критичною для формування майбутнього врожаю.

Читати за темою: Аграрії всіх областей приступили до посівної озимих

Виконано за допомогою Disqus

Матеріали за темою