Країни ЄС стали головними імпортерами української плодоовочевої продукції

3 жовтня 2020 57 0
Країни ЄС стали головними імпортерами української плодоовочевої продукції
pixabay.com

Головним ринком реалізації для плодоовочевої продукції українського виробництва в сезоні 2019/20 років були країни ЄС, на які припадає 67% обсягу експорту фруктів, ягід, овочів і горіхів з країни. Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

«Ще 14% припадають на поставки плодоовочевої продукції українського виробництва в країни Близького Сходу і лише близько 7% — до Білорусі, яка частково реекспортує українську плодоовочеву продукцію на російський ринок», — повідомила Катерина Звєрєва, директор з розвитку Української плодоовочевої асоціації, міжнародний консультант ФАО ООН.

За її словами, за роки дій російського ембарго на поставки плодоовочевої продукції на ринок РФ українські садівники і городники повністю позбулися залежності від даного ринку і навіть наростили обсяги експорту.

Читати також: Україна планує заборонити імпорт російської картоплі

Директор з розвитку УПОА зазначила, що українські виробники шукають можливості заробити більше на європейських ринках. Водночас вона зазначила, що на ринку стала типовою ситуація, коли українська, наприклад, ягода поставляється до Польщі, потім упаковується і повертається в країну вже як продукція з високою доданою вартістю.

«У цій ситуації потрібно шукати якісь шляхи переговорів з країнами, бачити, де можна заробити більше і де створюється саме додана вартість. Якщо ми говоримо про європейські моделі, які можна адаптувати в Україні, то це підтримка малого фермерства та малого виробника. Наприклад, у Швейцарії дуже цінують свого виробника. і зовсім непросто зайти на цей ринок з продукцією сторонньому гравцю ринку, адже він достатньо захищений. Тому нам потрібно йти тим же шляхом ", — вважає Катерина Звєрєва.

Читати за темою: Україна може задовольнити попит ЄС в продукції олійних культур — ННЦ

Виконано за допомогою Disqus