Українці не продаватимуть земельні ділянки після зняття мораторію — думка

12 жовтня 2020 121 0
Українці не продаватимуть земельні ділянки після зняття мораторію — думка
latifundist.com

Володимир Нагорний, керівник відділу земельної політики та майнових відносин агроіндустріального холдингу МХП, вважає, що українці не продаватимуть свої земельні ділянки після скасування мораторію. Про це він розповів у блозі «Володимир Нагорний: українці не будуть продавати паї, після зняття мораторію» на Latifundist.com.

Він зазначив, що дехто все ж буде продавати свій пай, однак це не буде в тій кількості (10-25% всіх земель), які прогнозувалися 2-3 роки тому.

Зокрема Володимир Нагорний пояснив, що основна група, рішення якої будуть впливати на кількісні показники угод із продажу земель, складається з місцевих жителів зрілого та похилого віку. Офіційно пенсійний вік в Україні — 60 років. Фактично незначна частина сільських жителів має достатню працездатність в такому віці.

«Для забезпечення життєвих потреб їм потрібні засоби для існування. Розмір середньої заробітної плати, за даними Держкомстату, близький до 9750 грн. Зрозуміло, що в сільських населених пунктах він значно нижче (приблизно, вдвічі) або ж можливість заробляти взагалі відсутня. При цьому дохід сільського жителя — це часто вже не заробітна плата, а пенсійні виплати та плата за передачу землі в оренду», — відзначив він.

Також Володимир Нагорний наголосив, що не заперечуватиме наявність бажання у деяких власників продати свою землю. Проте прогнозує, що в перший період після зняття мораторію (друга половина 2021 і 2022 рр.) рішення про продаж візьмуть не більше 3% власників. Це не імтотно не вплине на відносини землекористування в Україні.

Читати за темою: Для фермерів стартував набір на курс з управління зембанком Земельні Котики

Виконано за допомогою Disqus