В Україні зростають посівні площі під гарбузами

18 жовтня 2020 554 0
В Україні зростають посівні площі під гарбузами
pixabay.com

Популярність вирощування гарбуза серед українських фермерів зростає з кожним роком. Лище у 2019 р. посівні площі під гарбузом збільшилися на 5% і склали 30,8 тис. га. Про це повідомляють Fruit-Ukraine.org.

«Сільгоспвиробники все більше звертають увагу на цю культуру як перспективну для розвитку власного агробізнесу, адже, перш за все, це тренд здорового харчування, який міцно увійшов в життя європейських країн і поступово розвивається в Україні. Гарбуз містить багато корисних елементів, які позитивно впливають на організм людини»,  — пояснює Катерина Звєрєва, директор з розвитку Української плодоовочевої асоціації, міжнародний консультант ФАО ООН.

Вона зазначає, що основним зовнішнім ринком збуту для українського гарбуза залишаються країни ЄС.

Також Катерина Звєрєва додає, що цього року врожай гарбузів в Україні, як і майже усіх видів овочевих культур, значно постраждав внаслідок погодних умов — весняних заморозків та значної кількості опадів у першій половині літа. Через це гарбузи, за словами фермерів, що займаються їх вирощуванням, досі не набули стиглості. Результат — зменшення врожайності культури та підвищення ціни на неї майже вдвічі.

Так, якщо минулого року ціна гарбуза складала 5-6 грн/кг,  то цього року аграрії півдня України реалізують культуру вже в ціновому діапазоні 10-12 грн/кг.

За  її словами, говорити про конкретні прогнози щодо експорту за таких умов поки що зарано. 

«Активна фаза збирання врожаю лише розпочалася в Україні. Масова ж торгівля цієї культурою очікується наприкінці жовтня», — пояснює директор з розвитку УПОА.

Читати за темою: Фермерське господарство з Вінниччини експортуватиме гарбузи

Виконано за допомогою Disqus