Фермерам порадили, як зекономити на посівному матеріалі

20 жовтня 2020 234 0
Фермерам порадили, як зекономити на посівному матеріалі
Kurkul.com

Українські фермери дедалі частіше використовують для сівби насіння власного врожаю. Це допомагає економити на придбані посівного матеріалу. Проте для вирощування якісного насіння потрібно враховувати низку факторів. Про це розповіла комерційна директорка компанії «Аеромех» Ірина Чорнобай у матеріалі «Як посіяти найкраще власне насіння — поради експерта» на Kurkul.com.

«Якщо вирощувати саме якісне насіння, а не просто відбирати з отриманого товарного зерна найкрупніше і більш виповнене, то затрати будуть більшими на 30-50%, адже необхідно використовувати додаткові засоби захисту і підживлення, стимулятори росту і розвитку, повноцінне очищення і сортування, а інколи — додаткові технологічні заходи з обробки ґрунту. Проте ці затрати будуть значно меншими, ніж ціна насіння спеціалізованих виробників», — зазначила експерт.

Разом із тим, за її словами, необхідно враховувати низку факторів. 

«Наприклад, високорепродуктивне насіння (із селекційних розсадників розмноження, суперелітне й елітне) — потенційно більш урожайне, оскільки немає генетичного розщеплення, убережене від негативних впливів погодних умов та дії хвороб, шкідників. Не можна оминути і «людський фактор», адже багато фермерів змішують сорти та економлять на засобах захисту. Також необхідно зазначити, що якщо і займатись власним насінництвом, то через рік-два доведеться знову купляти новий сортовий матеріал у спеціалізованих господарствах для отримання гарних сортів та урожайного насіння», — додала Ірина Чорнобай.

За її словами, зерно, яке надалі стане насінням, при вирощуванні повинне бути повноцінним і здоровим та зростати у сприятливих умовах. Крім того, зерно має бути забезпечене поживними речовинами та захищене від хвороб і шкідників, які часто є переносниками хвороб.

Читати за темою: Пожнивна соя допомагає отримати 75 тисяч грн з га — досвід господарства

Ірина Чорнобай підкреслила, що для цього треба «вкласти» в зерно набагато більше, ніж за товарного посіву — обробити його фунгіцидами й інсектицидами, мікродобривами і стимуляторами росту з осені (для озимих культур) і навесні (для ярих культур), забезпечити повний захист від несприятливих погодних чинників (низьких і високих температур, посухи, тощо) та від хвороб і шкідників. 

Щодо правильної підготовки насіння до сівби, то важливим аспектом є відбір повноцінного зерна — виповненого, повноважного, тобто з максимальними посівними кондиціями за чистотою, крупністю, відсутністю травм тощо.

Виконано за допомогою Disqus