Озвучено наслідки результатів виборів у США для української економіки

4 листопада 2020 244 0
Озвучено наслідки результатів виборів у США для української економіки
Kurkul.com

Україна за президентства Трампа не дуже відрізнятиметься від України за президентства Байдена. Хоча після інавгурації нового президента США для неї однозначно зміняться умови гри, особливо у зовнішній політиці. Проте значно більший вплив на наше життя матиме поведінка теперішньої української влади і рішення ухвалені нею, аніж зовнішні обставини. Про це розповів Микола Сирота, головний редактор сайту Kurkul.com у матеріалі «Долар вгору, зерно вниз — як вибори у США вплинуть на агросектор України».

Однозначно Україну не оминуть увагою ні один, ні інший з можливих президентів США. Для Трампа українське питання — це тригерна точка, що нагадує про спробу імпічменту, а для Байдена є болючим кейс із власним сином Хантером, ніби-то замішаним у корупційному скандалі в Україні.

Враховуючи ці два кейси, ні Байден, ні Трамп на посаді президента не робитимуть різких розворотів та кардинальних у прямій підтримці України, аби їх не можна було запідозрити у необ’єктивному ставленні, корупції чи інших спробах вплинути на ситуацію всередині країни. 

Обидва кандидати у разі обрання продовжать підтримку України у війні на Сході через надання озброєння та іншої матеріальної допомоги, збережеться і консенсус щодо санкцій на адресу російських чиновників та компаній. Це потрібно обом кандидатам принаймні для підтримки у парламенті, який в даному питанні однозначно стає на бік України.

«Також продовжиться тиск Америки через МВФ та інші міжнародні органи на наш уряд і Верховну раду з метою проштовхування антикорупційних ініціатив. Адже за надану допомогу потрібно буде звітувати перед американськими виборцями. І якщо хтось і зможе позбавити Україну фінансової та матеріальної допомоги Штатів, то це буде не Байден і не Трамп, а, наприклад, суддя Вовк чи голова КС Тупицький», — зазначив Микола Сирота.

Але на економічну ситуацію в Україні значно вплине політика США щодо видобутку корисних копалин, митна політика щодо продукції металургійного комплексу, зміна виробництва біоетанолу у США, розміри підтримки американських фермерів та двосторонні відносини між Штатами й Китаєм та Штатами та ЄС.

Скоріше за все, за президентства Трампа збережеться висока ціна на метали, що додасть для України валютних надходжень бюджету. Заплутана і непослідовна політика щодо торгівлі аграрною продукцією призводитиме до коливань на ринку зерна, олії, добрив та іншої аграрної продукції і ресурсів.

Читати за темою: Голоси фермерів стануть ключовими при виборі президента США

За президентства Байдена очікується повільне входження сировинних ринків у більш передбачувану та стабільну фазу з одночасним зниженням котирувань. Падіння цін на метали, аграрну продукцію, енергоносії кимось сприйматиметься як негативний сигнал, хоча можливість планувати курс цін на зерно хоча б у короткостроковій перспективі для фермерів часто важить дуже багато.

Очікуване падіння курсу долара за президентства Байдена призведе з одного боку до нібито підвищення купівельної спроможності українських фермерів, адже імпортну техніку, насіння і добрива можна буде придбати дешевше, але водночас впаде і ціна продукції, а також знеціняться заощадження тих, хто тримав їх саме у валюті США.

Виконано за допомогою Disqus