Голоси фермерів стануть ключовими при виборі президента США — думка

4 листопада 2020 45 0
Голоси фермерів стануть ключовими при виборі президента США — думка
Kurkul.com

Вчора, 3 листопада, о 14-00 за київським часом у США стартувало голосування на виборах наступного президента США, на якому народ країни обирав між теперішнім президентом-республіканцем Дональдом Трампом та кандидатом від демократів Джо Байденом. Майже завжди перемогу на виборах кандидату забезпечують голоси фермерів. Про це розповів Микола Сирота, головний редактор сайту Kurkul.com у матеріалі «Долар вгору, зерно вниз — як вибори у США вплинуть на агросектор України».

Згідно з інформацією, вибори в США традиційно проводять у вівторок після першого понеділка листопада проводяться у США ось уже 175 років — від 1845-го.

Листопад — це місяць, коли фермери завершують жнива і польових турбот стає менше, тому вони більш активно беруть участь у голосуванні. 

У США є ряд штатів, які традиційно віддають підтримку тій чи іншій стороні протистояння і не змінюють власних поглядів. Кандидат від Республіканської партії має найбільші шанси виграти в більшості штатів Гірського Заходу та Великих рівнин (Айдахо, Вайомінг, Північна і Південна Дакоти, Монтана, Юта, Канзас, Оклахома, Небраска), Півдня США (Алабама, Міссісіпі, Луїзіана, Арканзас, Теннессі та Південна Кароліна), а також на Алясці.

Натомість демократ найімовірніше перемагає в середньоатлантичних штатах (Нью-Йорк, Нью-Джерсі, Меріленд, Делавер), Новій Англії (особливо у Вермонті, Массачусетсі, Род-Айленді й Коннектикуті), штатах Західного узбережжя (Каліфорнія, Орегон, Вашингтон), а також на Гаваях.

Але є і штати, які вважаються «хиткими» — у них можлива перемога як однієї, так і іншої політичної партії, тому саме ці штати визначають зазвичай результати виборів президента.

Сайт виборчої аналітики FiveThirtyEight визначає такі хиткі штати:

  • Айова
  • Вірджинія
  • Вісконсин
  • Міннесота
  • Мічиган
  • Невада
  • Нью-Гемпшир
  • Огайо
  • Пенсильванія
  • Північна Кароліна
  • Флорида

Як бачимо, ці штати є переважно аграрними, або ж сільське господарство відіграє значну роль у їх економіці. Як, наприклад, штат Міннесота, де традиційними галузями економіки вважаються гірничодобувна та лісопереробна, але водночас тут знаходиться штаб-квартира найбільшої приватної американської компанії Cargill, яка є важливим платником податків, а також цей штат є одним із найбільших виробників біоетанолу з кукурудзи.

«Тому, як не дивно, але саме голоси американських аграріїв у хитких штатах визначають, хто буде наступним президентом США», — зазначив Микола Сирота.

Ставку на фермерів робить насамперед Дональд Трамп, який домігся виділення аграрному сектору у 2020 році найбільшої суми дотацій в історії США. Хоча зниження виробництва біоетанолу та скорочення внаслідок цього внутрішнього ринку кукурудзи, а ще торговельні війни з основними країнами-імпортерами сої та кукурудзи можуть зіграти на руку Джо Байдену.

Найважливішими серед хитких штатів є Флорида, Пенсильванія та Огайо, які дають найбільше голосів виборників. І перемога у цих штатах майже завжди означає перемогу на виборах в цілому. Зокрема, ще жоден республіканець не ставав президентом без перемоги у штаті Огайо. А останнім демократом, який переміг без штату Огайо, був ще Джон Кеннеді.

Виконано за допомогою Disqus