Фермер поділився досвідом впровадження технології вирощування с/г культур в умовах посухи

10 листопада 2020 186 0
Фермер поділився досвідом впровадження технології вирощування с/г культур в умовах посухи
Kurkul.com

В агрофірмі «Обрій» із с. Коломійці Дніпропетровської обл. почавши експерименти з рідкими добривами 10 років тому, нині агрофірма успішно застосовує свою технологію вирощування сільгоспкультур в посушливих умовах українського Степу. Про особливості переходу від традиційних сухих добрив до рідких йдеться у матеріалі «Добрива течуть рікою — як збільшити їх ефективність на 30%» на Kurkul.com.

Рідкі добрива в агрофірмі застосовують у різні періоди та при різних операціях: вносять при глибокій обробці ґрунту з осені, а також при посіві та по листу.

Для того, щоб перейти на нову технологію, в АФ «Обрій» самостійно переробили обладнання як для просапних, так і для зернових культур.

«Тепер на наших сівалках є спеціальні місткості для рідких добрив, туди заливаємо робочий розчин. До кожного сошника підведені шланги, і за допомогою помп добрива подаються під кожен сошник. Таким чином вони потрапляють у землю і йде одночасний посів насіння», — пояснив Віталій Головко, керівник агрофірми.

З 2019 р. на агрофірмі використовують рідкі добрива від «УТК ХімАльянс» на всіх культурах. Основу системи живлення складають азотно-фосфорні добрива марки РКД BLAU Phos АРР 10:34 та NPS 8:16+4s. Це високоефективні, концентровані добрива з підвищеним вмістом поживних речовин.

Читати також: Господарство з Півдня поділилося успішним досвідом використання рідких добрив

Склад необхідних добрив спеціалісти агрофірми та компанії-виробника визначають з урахуванням результатів аналізу ґрунту, потреб рослин та виносу поживних речовин. Технологію в господарстві корелюють під кожен тип ґрунтів: десь дають більше, десь менше. А на бідних піщаних ґрунтах вносять ще й органічні добрива з власних ферм АФ «Обрій».

«Для кожної культури у нас своя формула. Під озиму пшеницю одну формуляцію вносимо, під просапні — іншу. Для соняшнику, зокрема, навесні ми вносимо рідке добриво NP 10:34, де більш концентрований фосфор. Більший відсоток фосфору потрібен саме соняшнику», — зазначив Сергій Яланський, головний технолог.

Отже, культура використання рідких добрив повільно повертається в Україну. Тепер головна задача фермерів — порахувати економічну доцільність їх застосування та вартість переходу від традиційних гранульованих до рідких добрив для свого господарства. Адже 10-річна практика агрофірми «Обрій» показує, що така технологія цілком має право на життя й застосування в умовах сучасного сільського господарства.

Виконано за допомогою Disqus