В УЗА закликають не запроваджувати державне регулювання цін на зерно

11 листопада 2020 76 0
В УЗА закликають не запроваджувати державне регулювання цін на зерно
Kurkul.com

Українська зернова асоціація звернулася до Голови комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики та депутатів з листом про те, що державне цінове регулювання на ринку зерна може завдати значної шкоди. Про це повідомляє пресслужба УЗА.

У зв’язку з тим, що Україна експортує вдвічі більше зерна, аніж споживає сама, і при цьому зерно — це біржовий товар, то ціни на нього формуються на світових ринках, що є основним індикатором для українського зернового ринку. Понад те, на світовому ринку є постійні цінові коливання, присутня система надбавок і знижок, які встановлюють в залежності від ринкової кон'юнктури, місця і часу торгової угоди тощо.

«Враховуючи європейський вектор руху України до цивілізованих практик ведення бізнесу, вітчизняні парламентарі та урядовці повинні усвідомлювати ті негативні наслідки державного регулювання цін, які пережили європейські країни в минулому столітті. Державне регулювання цін на зерно чи встановлення мінімальних чи максимальних цін на зернові та олійні культури відкине аграрну галузь України в планово-адміністративні економічні умови, за якими ринкові механізми втратять будь-який сенс», — відзначають в УЗА.

Читати також: Озвучено прогноз цін на зернові культури у 2020/2021 МР

В асоціації наголошують,  що в таких умовах не буде розвиватись галузь, інвестиції наблизяться до нуля, а компанії, що забезпечують ліквідність на вітчизняному ринку зерна та дають можливість українському аграрію обирати кому і за якою ціною продати вирощене зерно, вимушені будуть залишити нашу країну. Такий сценарій однозначно призведе до стагнації аграрної галузі, відновлення якої потребуватиме десятки років та мільярди інвестицій.

УЗА особливо підкреслює, що на українському ринку зерна відсутні будь-які прояви монополії, понад 20 компаній забезпечують близько 80-90% експорту, а відтак здорова конкуренція між ними дозволяє оптимізувати ведення бізнесу та підвищувати ефективність виробництва і експорту зерна.

Раніше повідомлялося, що Нардепи пропонують встановити мінімальні допустимі ціни на зерно

Виконано за допомогою Disqus