З 2025 року більшість невитребуваних паїв перейдуть у комунальну власність

4 грудня 2020 504 0
З 2025 року більшість невитребуваних паїв перейдуть у комунальну власність
Kurkul.com

Законом «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)» №2498-VIII, що набув чинності з 01.01.2019 р., внесено ряд змін, направлених на вирішення неузгоджених питань оренди невитребуваних паїв. Про це йдеться у матеріалі «Оренда невитребуваних паїв за новим законодавством» на Kurkul.com.

«Після внесення змін Законом України № 2498-VIII і відповідно до якого передавати в оренду невитребувані землі стало можливим тільки після формування земельної ділянки, ризик для аграрія не зменшився. Більш того, наступний Закон 340-IX, який набрав чинності вже 16.01.2020 р. уточнив, що договори оренди невитребуваних земельних ділянок припиняють свою дію з моменту реєстрації права власності на таку ділянку. Це давно відомі факти, з якими вони готові миритися. Однак, як виявляється, це далеко не все і багато хто просто не готовий до того, що їм приготував законодавець», — розповів керуючий партнер юридичної фірми Kosovan Legal Group, інструктор онлайн курсу про управління зембанком «Земельні котики» Анатолій Косован.

Читайте також: Уряд спростив виготовлення та затвердження документації із землеустрою

Він зазначив, що Законом 340-IX були внесені додаткові зміни у чинне законодавство. Крім вищезазначених, у статті 13 Закону України «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)» так само було внесено положення про те, що якщо до 01.01.2025 р. власник невитребуваної земельної частки (паю) не оформив на себе право власності на відповідну земельну ділянку, то після її формування та прийняття рішення судом, вона переходить у власність відповідного органу місцевого самоврядування як безхазяйна.

«Пояснюється це тим, що такі землі досі є у комунальній власності та органи місцевого самоврядування, а раніше і районні адміністрації передавали їх в оренду не як власники й без реєстрації такого права за собою», — додав Анатолій Косован.

За його словами у 2025 р. дуже ймовірно, що велика частина невитребуваних паїв та земельних ділянок за передбаченою процедурою переходять в комунальну власність, бо дохід від їх оренди є істотною частиною місцевого бюджету. При цьому формально на момент оформлення права власності на таку ділянку, договір оренди на нього буде припинений.

Виконано за допомогою Disqus