Держгеокадастру пропонують виставити с/г землі державних установ на прозорі аукціони

9 грудня 2020 68 0
Держгеокадастру пропонують виставити с/г землі державних установ на прозорі аукціони
Kurkul.com

Уряду та Держгеокадастру пропонують передати державні с/г землі, які знаходяться на балансі різних державних органів, на відкриті прозорі конкурси з продажу орендних прав на ці ділянки. З такою ініціативою виступив голова підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі аграрного комітету, депутат «Слуги народу» Артем Чорноморов, інформує AgroPolit.com.

«Наразі у держави у розпорядженні, як ми чули зі слів голови Держгеокадастру, понад 4 млн га землі, з яких 1,7 вже передали ОТГ, ще 2 млн га — передадуть і 0,75 млн га — це землі на балансі Держгеокадастру, які наразі знаходяться в управлінні ряду держорганів (НААН, Міносвіти, МВС, Пенітенціарної служби та інших). Як розпоряджатися 2 млн га, які громадам передадуть до кінця 2020 року, вони вирішають самостійно. А от що робити з 0,75 млн га землі державних органів — хороше питання», — зазначив Артем Чорноморов.

Читати за темою: Обласні управління Держгеокадастру ліквідують протягом двох місяців

Він додав, що наразі говорять про те, що їх теж потрібно передати громадам.

«На мій погляд, уряду слід розглянути інші варіанти. Якщо ці землі залишаться в користуванні у відповідних органів і установ, повинен бути забезпечений жорсткий контроль за їх використанням, з тим, щоб вони могли передаватися в користування агровиробникам на конкурентних засадах. Іншим варіантом може бути вилучення цих земель в користувачів, що використовують їх неефективно або за тіньовими схемами. І, знов-таки, надання їх Держгеокадастром в користування зацікавленим особам на прозорих електронних аукціонах», — розповів нардеп.

На його думку, в такому разі ці землі буде виведено з тіні.

«Яскраві приклади такої «ефективності» ми нещодавно бачили, наприклад в Академії агарних наук. Це прослідковується у всіх без винятку державних структурах. Тому потрібно забрати ці землі з тіні і на прозорих конкурсах передати їх тому, хто буде платити в бюджет всі податки і показуватиме реальний стан використання цих земель», — підсумував Артем Чорноморов.

Виконано за допомогою Disqus