Спад в агропродовольчих секторах економіки України у 2020 році призупинено — НААН

7 грудня 2020 35 0
Спад в агропродовольчих секторах економіки України у 2020 році призупинено — НААН

Капітальні інвестиції у сільське, лісове і рибне господарство, а також у виробництво харчових продуктів, напоїв і тютюнових виробів, за січень-вересень 2020 р. склали 39596,3 млн грн — 59,1% до відповідного показника минулого року. Про це розповів провідний науковий співробітник відділу інвестиційного та матеріально-технічного забезпечення Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», к.е.н. Микола Кісіль.

За його словами, по агропродовольчих секторах економіки капітальні інвестиції та їх індекси до відповідного періоду минулого року розподілилися таким чином:

  • сільське господарство, мисливство і надання пов'язаних із ними послуг — 25018,9 млн грн і 56,6%;
  • лісове господарство — 189,7 млн грн і 43,4%;
  • рибне господарство — 17,7 млн грн і 45,7%;
  • виробництво харчових продуктів, напоїв і тютюнових виробів — 14577,4 млн грн і 63,4%.

«Відстежувані держстатистикою капітальні вкладення в землю теж суттєво скоротилися», — поінформував експерт.

Читайте також: Тепла зима призведе до захворювань озимих культур — прогноз

Винятком є лише інвестиції у довгострокові біологічні активи рослинництва та тваринництва: їх обсяги зростали і за січень-вересень 2020 р. склали майже 3 млрд грн.

«Таким чином, усі агропродуктові сектори економіки України перебувають у стані інвестиційної кризи. Порівняно глибші її прояви мають місце в аграрних секторах», — наголосив Микола Кісіль.

Адже інвестиційна криза в агропродуктових секторах економіки України відбувається на фоні загального спаду капітальних інвестицій в її економіку, обсяги яких у січні-вересні цього року склали 268 млрд грн або 64,6% до відповідного показника 2019 р.

Рівні індексів капітальних інвестицій в агропродуктові сектори за другий і третій квартали цього року суттєво не змінювалася. Це дає підстави вважати, що інвестиційна криза в них досягла нижньої точки спаду.

Виконано за допомогою Disqus