Фахівці розповіли про стан посівів озимих культур

21 грудня 2020 126 0
Фахівці розповіли про стан посівів озимих культур
Kurkul.com

Станом на 18 грудня перезимівля озимих культур проходить при відносно задовільних погодних умовах, наразі загрозливих явищ не відзначається. Про це інформує Latifundist.com.

Зазначається, що за даними аналітичної довідки агрометеорологічних умов і стану посівів сільгоспкультур НААН в кінці першої декади грудня на більшій частині території країни промерзання ґрунту становило від 11 до 20 см, в східних, окремих районах центральних і північних областей — 21-40 см.

«Внаслідок дощу в кінці першої декади грудня (10 грудня) на замерзлий ґрунт при мінусовій температурі повітря (-4,4 ° С) спостерігалося обмерзання стеблової маси рослин, утворенню льодової кірки завтовшки 2-3 см. На сьогодні, при позитивних середньодобових температурах повітря спостерігається відтавання надземної маси рослин і руйнування крижаного покриву», — йдеться у повідомленні.

Крім того, проведений моніторинг стану посівів озимих зернових культур (шляхом відбору монолітів і їх відрощування) не зафіксував негативного впливу таких погодних умов на життєздатність рослин. Найнижча температура ґрунту на глибині 3 см протягом цього періоду не знижувалася нижче -4 °С, що вище критичних меж вимерзання навіть для слаборозвинених рослин.

Також вчені відзначили, що у озимих зернових культур триває фаза «кущіння». Стан посівів добрий.

«Подальший стан озимих зернових культур буде повністю залежати від температурного режиму, наявності та величини снігового покриву і вимагатиме проведення постійного моніторингу, перш за все в місцях з найбільшою ймовірністю прояву несприятливих явищ», — вказали в НААН.

Читати за темою: Названо регіони з найвищим рівнем зволоження ґрунту

Виконано за допомогою Disqus