В Україні зросте вартість сільгосптехніки через ріст цін на сталь — думка

22 грудня 2020 160 0
В Україні зросте вартість сільгосптехніки через ріст цін на сталь — думка
Kurkul.com

Учасники ринку металопродукції б’ють на сполох через здорожчання металопрокату, у тому числі для виробництва сільськогосподарського обладнання. Експерти розповіли, чи вплине це на ринок сільгосптехніки в Україні. Про це йдеться у матеріалі «Що буде з цінами на сільгосптехніку після рекордного подорожчання сталі» на Kurkul.com.

Олексій Киба, керівник елеваторного обладнання компанії «Варіант Агро Буд», переконаний, що, швидше за все, ціни на метал у 2021 р. продовжать зростати. При чому, на його думку, така ситуація була штучно створена світовими виробниками металу і всі учасники ринку фактично будуть заручниками таких умов.

«При виробництві обладнання для сільського господарства основним фактором ціноутворення є метал. Безумовно, ріст цін на нього впливає на вартість обладнання, яке з нього виготовляють. А враховуючи, що 90% металу, із яким працюють вітчизняні виробники, імпортний, то тут справді додаються курсові ризики. Бо всі контракти підписують із прив’язкою до курсу євро», — зазначив він.

Експерт також додає, що ціна на метал і курс валют є далеко не єдиними обставинами, що впливають на український ринок сільгосптехніки та обладнання. Існує також фактор квоти (обмеження) на постачання оцинкованого металу в Україну. 

Те, що метал в Україні подорожчав на 20-30%, підтвердив Анатолій Кобзаренко, засновник і керівник компанії «Завод Кобзаренка». Зріст цін відчули і в Польщі, де не так давно був запущений у роботу новий завод Kobzarenko Sp. z o.o. Однак бізнесмен залишається досить оптимістичним у своїх прогнозах щодо цін на готову продукцію та виробництво обладнання й техніки для аграріїв загалом.

«Швидше за все, причини росту цін на сталь є цілком зрозумілими для самих учасників ринку. А от як це фактично вплине на вартість готової продукції для сільського господарства, прямо залежить від ситуації на внутрішньому ринку», — підсумовано у матеріалі.

Читати за темою: Завод Кобзаренка розширив асортимент ковшів для фронтальних навантажувачів

Виконано за допомогою Disqus