Експерт розповів, як діяти після смерті директора агропідприємства від COVІD-19

22 грудня 2020 253 0
Експерт розповів, як діяти після смерті директора агропідприємства від COVІD-19
Kurkul.com

Валентин Бичек, юрист Kosovan Legal Group, пояснив, що буде із агропідприємством у разі несподіваної смерті єдиного директора через коронавірус та що робити в цій ситуації. Про це йдеться у матеріалі «Що робити, якщо власника агробізнесу не стало через COVІD-19?» на AgroPolit.com.

Так, відповідно до норм ч. 1 ст. 23 Закону України «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю», у разі смерті або припинення учасника товариства його частка переходить до його спадкоємця чи правонаступника без згоди учасників товариства.

«Встановлено, що спадкуванням є перехід прав та обов’язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців), а до складу спадщини входять усі права та обов’язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті», — йдеться у повідомленні.

Читати також: В Україні можуть скасувати податкові послаблення для аграріїв

Таким чином, особи, які вважають себе спадкоємцями, мають право на прийняття спадщини, лише після встановленого шестимісячного строку. При цьому, до моменту прийняття спадщини робота загальних зборів товариства буде заблокована.

«Отже, після смерті єдиного учасника товариства або учасника, частка якого становить 50% і більше голосів, призначення нового директора товариства виявиться неможливим», — зазначив фахівець.

Для виходу із цієї ситуації, одним із найпоширеніших варіантів є укладання договору на управління спадщиною, а саме управління корпоративними правами/часткою в статутному капіталі товариства.

Особа, яка управляє спадщиною, має право на вчинення будь-яких необхідних дій, спрямованих на збереження спадщини, до появи спадкоємців або до прийняття спадщини.

«При цьому, ні норми Цивільного та Господарського кодексів України, ні норми спеціального Закону України «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю» не містять чіткого визначення прав управителя на проведення загальних зборів учасників товариства та ухвалення рішень з порядку денного таких зборів, що практично нівелює мету укладання договору на управління спадщиною (управління корпоративними правами)», — підсумовано у матеріалі.

Виконано за допомогою Disqus