Дефіциту зерна в Україні не буде — думка

6 січня 2021 153 0

Ризику дефіциту зернових культур в Україні немає. Однак завжди варто пам’ятати, що цінову політику на зернові та інші продукти формує ринок. Якщо в Китаї буде кукурудза дорожча, то вітчизняним аграріям, звісно, вигідніше її продавати туди. Це об’єктивна реальність. 

Про це розповів секретар Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Іван Чайківський у матеріалі Agropolit.com.

«Але МЕРТ справді має прискіпливіше ставитися до експорту, тобто чітко визначити граничні межі по ньому і відстежувати їх дотримання, дбаючи про баланс на внутрішньому ринку», — каже Іван Чайківський.

За словами експерта, рослинний білок, який є базою для кормів у тваринництві, вдвічі подорожчав на світових ринках. А це потягнуло за собою стрімкий ріст цін на соняшник та сою на внутрішньому ринку.

«Це означає, що українське тваринництво стає надзбитковим! Існує величезний ризик, що наше тваринництво, яке сьогодні і так «ледве дихає» в Україні, може ще довго перебувати в стадії стагнації, або ж «продумана» урядова політика його просто знищить до кінця. Тому слід швидко вирішити, як сьогодні захистити тих товаровиробників, які несуть колосальні збитки за рахунок подорожчання рослинного білка. І якщо рослинництво в Україні є більш стабільним та прибутковим (залежно від регіону та за винятком форс-мажорів), то тваринництво сьогодні опинилося під серйозною загрозою. Якщо не підтримати тваринників вже, це може в загальному сенсі стати катастрофою для всього аграрного сектору. Подорожчання рослинних білків призведе до збільшення ціни комбікорму, і фактично виробництво м’яса та молока стане збитковим…», — заявив політик.

На думку Івана Чайківського, тваринники мають заздалегідь робити певний запас фуражного балансу. Нині в Україні він невеликий. Тому експерт не бачить ризиків, які б підштовхували державу до цінового регулювання на зернові. Навпаки, як він переконаний, у жодному разі не треба впроваджувати державне регулювання на сільгосппродукцію.

Виконано за допомогою Disqus