Україні знову загрожує посуха — дослідження

15 січня 2021 1176 0
Україні знову загрожує посуха — дослідження
Kurkul.com

Цього року півдню України знову загрожує посуха. Про це заявляють експерти, спираючись на дослідження. Насамперед це виклик аграріям. Про це інформують Подробиці.

Наразі озимі Одещини перебувають в задовільному стані, але ґрунтознавці Одеського університету ім. Мечникова виявили проблему — земля майже скрізь суха, запаси вологи мінімальні. Тож катастрофічна посуха може повторитися.

«Ту вологу, яка в край необхідна в ранньовесняний період та на початку літа — тобто та продуктивна волога, яка необхідна рослинам для розвитку в період вегетації, можемо не отримати», — розповів Андрій Буяновський, завідувач кафедри географії України та ґрунтознавства Одеського національного університету ім. І. І. Мечникова.

Також аграрії півдня відзначають, що паростки дуже слабкі й можуть загинути. Проте, окрім опадів, є ще одна проблема — нині на межі банкрутства понад половина господарств півдня Одещини. Вони не мають коштів на податки, погашення кредитів та насіння. Від держави просять пільгових канікул та дотацій.

«Якщо буде дотація на поворотній основі — нас це теж влаштує, тому що ми будемо працювати, будемо вкладати в землю, будемо сподіватися на хороший урожай, щоб і дотацію повертати, і виконувати всі свої зобов'язання за договорами оренди перед банками та перед оподаткуванням», — розповідає керівник фермерського господарства Одещини.

Читати за темою: Дощі не врятують Крим від посухи — вчені

Виконано за допомогою Disqus