В Україні подолана криза виробництва міндобрив — аналітки

3 лютого 2021 2250 0
В Україні подолана криза виробництва міндобрив — аналітки
Kurkul.com

За оцінками аналітиків, криза галузі виробництва мінеральних добрив подолана, поки вартість газу дозволяє випускати конкурентоспроможну продукцію. Про це йдеться у матеріалі «Ринок міндобрив 2021 — виклики та прогнози« на Kurkul.com.

Проте, окрім змін у кількості споживання добрив, значних коректив зазнає структура споживання. Зокрема, аграрії все частіше дивляться в бік адаптивних добрив, які підбирають під конкретний ґрунт, кліматичні умови й культури. Так, за останні сезони значно збільшилась частка споживання рідких (КАС) і сірковмісних добрив.

Зокрема, у 2020 р. ринок сульфату амонію склав понад 407 тис. т. При цьому найбільшими виробниками стали «Сумихімпром» та «Українські мінеральні добрива». В компанії «Українські мінеральні добрива» зазначили, що поява нового вітчизняного виробника сприяла зменшенню частки імпорту до 40%, тоді як у 2019 р. вона склала понад 50%.

Своєю чергою, експерти компанії Binfield акцентують, що з кожним роком більшість фермерських господарств віддають перевагу КАС та РКД, переймаючи досвід великих агрохолдингів. Єдиним в Україні виробником РКД за технологією хімічного сінтезу є «УТК Хімальянс».

В Україні КАС виготовляють такі підприємства як Черкаський хімічний комбінат «Азот», «Рівнеазот», «Сєвєродонецьке об’єднання «Азот», «Дніпроазот» та агрохімічна компанія GROSSDORF. Серед імпортерів КАС левову частку ринку займає Білорусь («Гродно Азот»), Литва (Achema) та Польща (Grupa Azoty).

Проте, на думку представників ринку, корінь проблем вітчизняного виробництва добрив лежить в площині вартості сировинних компонентів, а також доступу до них.

Читати за темою: В Україні спрощено ввезення і застосування ЗЗР

Виконано за допомогою Disqus