Названо ТОП перспективних позицій плодоовочевого експорту в Китай

7 лютого 2021 271 0
Названо ТОП перспективних позицій плодоовочевого експорту в Китай
pixabay.com

Експерти FAO і «Української плодоовочевої асоціації» (УПОА) назвали ТОП-7 перспективних видів української плодоовочевої продукції для експорту в Китай. Повідомляє Latifundist.com.

Відзначається, що економіст інвестиційного відділу FAO Андрій Ярмак представив рейтинг перспективних видів української плодоовочевої продукції для експорту в Китай, підготовлений командою FAO і УПОА.

Відзначається, що в рейтинг увійшли:

  • черешня;

«Практично всю її Китай імпортує взимку, переважно з Чилі і Перу. Але ми можемо давати в Китай преміальну черешню об'ємом 1 тис. т на рік. Зараз її в Україні поки дуже мало. Зате Китай активно вкладається в розвиток власної черешні, в основному преміального сегмента, в захищеному ґрунті», — відзначають експерти.

  • яблука;

Україна може постачати в Китай преміальні яблука. Перспективний обсяг їх експорту становить 1-2 тис. т в рік. За словами експертів, єдиною проблемою в Україні є недостатні обсяги виробництва. Тому маленьким виробникам варто об’єднуватись, задля налагодження нових каналів збуту.

  • заморожена суниця садова (полуниця);

«В Україні виробники замороженої суниці мають значні проблеми з її збутом, оскільки країни Північної Африки інтенсивно збільшують її виробництво, а з ними дуже важко конкурувати за собівартістю продукції», — зазначив президент УПОА Тарас Баштанник.

  • слива;

Експерти вважають, що якби в Україні була преміальна слива і напрацьована система її вирощування та експорту, можна було б спробувати її везти в Китай.

  • малина заморожена;

Андрій Ярмак зазначив, що Україна може поборотися за 200-300 т експорту в рік, в той час, як Польща експортує її до Китаю в щорічному обсязі до 1 тис. т на рік.

«Заморожену малину нам краще експортувати в ЄС, адже там попит на неї зростає. А основні гравці європейського ринку — Польща і Сербія — зменшують свій експорт, тому що нарощують виробництво фреш-ягоди в захищеному ґрунті», — прокоментував Тарас Баштанник.

  • волоські горіхи;

На думку Андрія Ярмака, для експорту з України в Китай ця позиція є неперспективною.

  • заморожені дикорослі чорниця і лохина;

Економіст FAO зазначив, що на цій позиції український експорт до Китаю має найбільшу перспективу. За його словами, потенціал урожайності дикорослої чорниці в Україні обмежений, але в лохини є певні перспективи для експорту. На думку Тараса Баштанника, Україна наразі нарощує виробництво лохини, але свіжу ягоду можна буде поставляти в Китай не раніше 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus