Названо причини зростання цін на пальне

9 лютого 2021 6001 0
Названо причини зростання цін на пальне
pixabay.com

Світові ціни на нафту відновлюються від удару пандемії коронавірусу. На новинах про вакцинацію і стримування видобування нафти країнами ОПЕК+ ціни на сировину марки Brent за останні чотири місяці зросли на 57%. Зростання вартості нафти неминуче призводить до подорожчання пального. На зміну цін на світових ринках українські АЗС реагують з кількатижневим відставанням. Повідомляє minprom.ua.

За останні чотири місяці вартість пального на АЗС зросла більш ніж на 10%, свідчать дані «А-95».

«Причина росту цін на пальне одна — подорожчання нафти. За останні місяці ціна на неї зросла з $37 за бар до $60 за бар. Україна імпортує 85% пального, тому й залежить від світових коливань цін на нафту», — розповів директор консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн.

Зазначається, що 8 лютого бензин марки А-95 в невеликих операторів коштував 24,2 грн за літр, А-92 — 22,98 грн, дизельне пальне — 22 грн. На думку Сергія Куюна, мережі, які тримають ціну на низькому рівні, скоріш за все, продають нелегально виготовлене пальне.

«На ринку дуже багато фальсифікату. Це продукція міні-НПЗ, які роблять пальне без сплати податків. Податки у вартості пального становлять близько 50%. Якщо не сплачені акциз та ПДВ, то конкурентоздатність такого пального зашкалює, а ціна коливається в межах 15-17 грн. У роздрібних мережах пальне продається на 3-5 грн дорожче», — розповів експерт.

За його словами, коливання світових цін на нафту лише частково впливає на вартість пального для кінцевих споживачів. Оскільки більшість сировини закуповується за кордоном, то визначальним є фактор курсу національної валюти щодо долара.

Читати за темою: Зерно, дизель і валюта

Протягом періоду зростання цін на нафту гривня зміцнилася. Якщо в листопаді за долар давали 28,45 грн, то на початку лютого — 27,66 грн. Тобто від більшого здорожчання пального споживачів урятувало зміцнення національної валюти.

Як зазначають експерти, прогнозувати розцінки на пальне в Україні у 2021 році складно — усе залежатиме від цін на нафту та пальне на зовнішніх ринках і курсу валют.

Проте зниження цін на пальне експерти не очікують.

Виконано за допомогою Disqus

Матеріали за темою