Експерти розповіли, коли припиниться подорожчання пального

2 березня 2021 10600 0
Експерти розповіли, коли припиниться подорожчання пального

Ціни на АЗС за останній тиждень показали зростання понад 1 грн. Так, пальне подорожчало на 0,3-2 грн/л. Повідомляє Comments.ua.

Співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич розповів, що зима — період низького попиту на пальне. І мережі, як правило, намагаються відкласти зростання цін на нафтопродукти, тому що це погіршує ситуацію на ринку і суттєво б'є по попиту.

«Але у нас склалася нетипова ситуація на ринку нафтопродуктів, коли вони дорожчали протягом усього зимового періоду. Тоді як в цей час ціни на українському ринку пального зазвичай залишалися стабільними або навіть знижувалися. Поки ціни на ринку не вийдуть на рівень приблизно +5 грн до рівня листопада, а це 30-31 грн по бензину, підвищення буде тривати при продовженні поточних трендів, поточної вартості пального. Оскільки воно істотно подорожчало за останні пів року в гурті — та на інших ринках, крім українського», — розповів Дмитро Марунич.

Читати за темою: В Україні подорожчає дизпальне через перекриття трубопроводу Самара-Західний напрямок — думка

Держава, на думку експерта, нічого не може зробити в цьому ракурсі, бо у неї немає повноважень з регулювання ринку нафтопродуктів.

«Формально у Кабміну, у президента немає важелів впливу на цей ринок, який лібералізовано досить давно. І втручання ззовні може призвести до дестабілізації ринку і дефіциту пального», — додав експерт.

Такої ж думки і експерт ринку нафтопродуктів, гендиректор ТД «SunOil» Леонід Косянчук.

«У влади немає жодних правових механізмів для зміни ситуації. Я і раніше говорив, що ринок «недооцінений» приблизно на 1,5 грн/літр. Тільки за лютий зовнішній ринок «підріс» на $108/тонну по бензину і $88/тонну за дизпаливо (ДП). Таким чином, середня ціна на моторні палива збільшилася на 17%. Природно, роздрібні ціни також в середньому зросли на 17%», — пояснив експерт.

За його словами, подальша цінова ситуація повністю буде залежати від цінового тренду європейського ринку і курсу НБУ.

Виконано за допомогою Disqus